ELEGANŢA VAMEŞILOR CORUPŢI DE LA ALBIŢA: Aveau restul pregătit la şpagă. Şefa de tură: „Nu ştiu cât de lungă, să fie lungă, cât de lungă...Dacă spun o mie, pui o mie?”
- Ionel Stoica
- 8 ianuarie 2014, 09:04
Vameşii de la Albiţa trimişi în judecată de procurorii anticorupţie se fereau, în unele situaţii, să ceară explicit mită şi alegeau locuri slab luminate în care să primească banii, iar în alte cazuri acţionau fără nicio reţinere, negociau şi chiar le dădeau rest celor lăsaţi să treacă graniţa.
Informaţiile sunt prezentate în rechizitoriul prin care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Iaşi a trimis în judecată 22 de lucrători şi controlori vamali de la Biroul Vamal Albiţa. Iniţial, pentru adunarea probelor au fost folosiţi doi investigatori români sub acoperire, a căror activitate a fost însă "percepută ca fiind suspectă" atât de către vameşii români, cât şi de către cei moldoveni. În aceste condiţii, DNA şi Centrul Naţional Anticorupţie al Republicii Moldova au alcătuit o echipă comună de anchetă, fiind trimis pe teren un investigator sub acoperire moldovean. Activitatea derulată de unul dintre investigatori a relevat următoarele:
(a) - pe de o parte - faptul că de regulă, urmare probabil a acţiunii DNA din anul 2011 (ce i-a vizat exclusiv pe poliţiştii de frontieră), lucrătorii vamali din Vama Albiţa s-au manifestat cu prudenţă în a-i pretinde în mod explicit sume de bani cu titlu de mită, adoptând un comportament disimulat pentru a-şi exprima pretenţiile băneşti: gestică, mimică, folosirea de expresii cu subînţeles, notarea sumelor de bani solicitate pe coli de hârtie, stingerea luminii în momentul remiterii banilor, solicitări de descărcare a coletelor în vederea efectării controlului amănunţit, tergiversarea controlului, etc; (b)- pe de altă parte - au existat şi situaţii în care, sfidând orice instinct de autoprotecţie, lucrătorii vamali i-au cerut în mod explicit investigatorului diverse sume de bani, au negociat cuantumul acestora (primind chiar şi rest !!) ori i-au pus în vedere ca la trecerile ulterioare să-şi facă un obicei din a le da mită, etc;
(c)- aferent fiecărei treceri prin Vama Albiţa (cu excepţia datei de 16 octombrie 2013 şi a cazurilor în care , din lipsa coletelor , investigatorul a tranzitat punctul vamal cu microbuzul gol fapt ce nu justifica remiterea vreunei sume de bani), i-au fost pretinse diferite sume de bani de către lucrătorii vamali pentru a i se permite tranzitul fără a i se efectua controlul mărfurilor transportate, pentru efectuarea unor controale vamale formale ori pentru neluarea unor măsuri legale atunci când acesta transporta mărfuri/produse care aveau un anumit regim fiscal (cantităţi de alcool, produse alimentare, etc);
"Încă o bancnotă de 100 de lei ca să fie treaba bună, că eşti plin cu maşina aceia!" Pe 13 august 2013 (orele 06.21), un investigator s-a prezentat în Vama Albiţa (VS) cu intenţia de a intra în Republica Moldova la volanul unui microbuz iar după efectuarea controlului de către poliţia de frontieră a fost preluat de Andrei Adrian Florentin (lucrător vamal planificat pe fluxul "Ieşire PF") care a verificat vizual interiorul maşinii, timp de câteva secunde, după care a plecat spre cabina de serviciu pentru completarea evidenţelor privind mijlocul de transport controlat. Ajuns şi el în zona cabinei şi înţelegând din comportament şi din împrejurarea că nu i-a făcut un control amănunţit că lucrătorul vamal aşteaptă de la el o sumă de bani investigatorul i-a dat o bancnotă de 100 lei întrebându-l dacă suma este suficientă - împrejurări în care inculpatul i-a atras atenţia că autoutilitara era plină cu colete ("Băi, eşti plin cu maşina aceea") solicitându-i încă o bancnotă de 100 lei ("Încă una de-asta (n.n. făcând referire la bancnota de 100 lei remisă anterior) ca să fie treaba bună, că eşti plin cu maşina aceia"). În noile circumstanţe investigatorul i-a remis inculpatului încă o bancnotă de 100 lei, acesta permiţându-i continuarea tranzitului fără îndeplinirea altor formalităţi, după înregistrarea mijlocului de transport în fişa de evidenţă proprie.
"Fă cadouri pe spinarea ta, nu pe spinarea mea"
Pe data de 17 iulie 2013 (orele 12.55) investigatorul s-a prezentat în vama Albiţa (VS), pe sensul de ieşire (spre Republica Moldova) transportând legendat cu aceaşi autoutilitara colete pentru Italia - printre acestea aflându-se (demonstrativ) şi o cutie cu 12 (doisprezece) sticle cu vin (o cantitate de 8 litri, patru litri din această cantitate fiind peste limita prevăzută de Regulamentul vamal). După efectuarea controlului de către poliţistul de frontieră, investigatorul s-a prezentat la cabina vameşilor unde se afla Bebi Iordache (planificat în serviciu pe fluxul "intrare călători") care i-a cerut să-i deschidă uşile autoutilitarei pentru controlul vamal. Cu această ocazie, Bebi Iordache a constatat că investigatorul se prezentase în vamă cu o cantitate suplimentară de patru litri vin şi după ce investigatorul i-a transmis că băutura reprezenta un cadou, acesta i-a solicitat într-un mod explicit o sumă de bani folosind expresia ("fă cadouri pe spinarea ta, nu pe spinarea mea"), fapt pentru care i-a remis lucrătorului vamal suma de 50 lei în contul căreia acesta i-a permis continuarea deplasării fără luarea unei măsuri cu privire la cantitatea de vin deţinută suplimentar (ex. reţinerea în vamă şi restituirea la întoarcerea în Republica Moldova) după ce a înregistrat în prealabil microbuzul în fişa de evidenţă proprie.
"Dacă spun o mie, pui o mie?"
În seara zilei de 14 august2013 (orele 20.45), un investigator s-a prezentat în vama Albiţa, pe sensul de intrare (dinspre Republica Moldova) la volanul unei autoutilitare încărcate cu pachete pentru cetătenii moldoveni aflaţi la muncă în Italia, după efectuarea controlului de către lucrătorii poliţiei de frontieră fiind preluat de doi lucrători vamali rămaşi neidentificaţi care i-au solicitat să descarce coletele pentru efectuarea controlului amănunţit. La finele operaţiuniii de descărcare şi-a făcut apariţia Cristina Gînju (şefa de tură) care a efectuat prin sondaj controlul coletelor manifestându-şi intenţia de a extinde verificările şi în cabina autoutilitarei. Realizând din comportamentul inculpatei că aşteaptă să îi ofere bani pentru a sista verificarea investigatorul a întrebat-o direct pe aceasta ce sumă doreşte pentru a-i permite continuarea tranzitului circumstante în care aceasta i-a sugerat să se conformeze practicilor urmate de ceilalţi transportatori şi să îi ofere o sumă de bani cât mai mare ("Nu ştiu cât de lungă, să fie lungă, cât de lungă (…) Dacă spun o mie, pui o mie?"). "Data viitoare...Puţin, mai puţin…"
În aceste circumstanţe investigatorul a scos o bancnotă de 50 euro pe care a aşezat-o pe podeaua microbuzului, Cristina Gînju cerându-i suplimentarea acesteia motivat de numărul mare de colete transportate (n.n. ceea ce presupunea obţinerea de către transportator a unui profit mare): ("Mai! (n.n. în sensul de mai mult) (…) Păi … mai!, că ai multe tare şi nici nu e prea mult"). Venind în întâmpinarea solicitării inculpatei investigatorul şi-a manifestat intenţia de a-i oferi acesteia suma de 70 euro (aspect ce a alarmat-o pe inculpată care i-a atras atenţia că ar putea fi auziţi de alte persoane) remiţându-i în final încă o bancnotă de 50 euro (cu promisiunea din partea acesteia că data viitoare îi va percepe o sumă mai mică: ("Data viitoare...Puţin, mai puţin…") în contul căreia aceasta i-a permis continuarea tranzitului fără îndeplinirea altor formalităţi înregistrând autoutilitara în fişa de evidenţă proprie.
În mod similar, în dimineaţa zilei de 10 septembrie 2013 (orele 07.00), investigatorul s-a prezentat în Vama Albiţa (VS) cu intenţia de a intra în Republica Moldova la volanul aceluiaşi microbuz iar după efectuarea controlului poliţienesc al documentelor şi a încărcăturii de către poliţistul de frontieră, s-a deplasat la cabina vameşilor de serviciu unde le-a găsit pe unul din vameşi şi pe Magdalena Maria Coşniţă (ambele planificate în serviciu în tura din 09/10.09.2013 pe fluxul "Ieşire Călători") - ultima chestionându-l în legătură cu mărfurile transportate, după ce a aflat că microbuzul era plin cu colete, sugerându-i că trebuie să dea o sumă de bani, conform practicilor ("Păi şi ce ai făcut?"). "Nu poţi să vii cu un microbuz cât eşti aproape plin şi să îi dai"
În aceste circumstanţe investigatorul a scos din borsetă o bancnotă de 10 euro - sumă considerată derizorie de către inculpată care i-a reproşat acest lucru cerându-i să părăsească punctul vamal şi să se reîntoarcă după ora schimbării de tură (08.00) ("Cum, mă, zici că eşti aproape plin şi ia ….(neinteligibil) … după ora 8 şi bei o cafea la Petrom, nu poţi să vii cu un microbuz cât eşti aproape plin şi să îi dai …. (neinteligibil) … euro, mie mi se pare bătaie de joc, crede-mă"). În condiţiile date investigatorul şi-a manifestat disponibilitatea de a-i oferi i suma de 20 euro iar întrucât inculpata s-a arătat de asemenea nemulţumită i-a remis acesteia o bancnotă de 50 euro în contul căreia i-a permis tranzitul fără îndeplinirea altor formalităţi, autoutilitara fiind înregistrată în fişa de evidenţă proprie. „Deci, du-te şi vorbeşte cu ăsta să o f…i mai repede” În acelaşi mod, în seara zilei de 25 septembrie 2013 (orele 22.05), investigatorul s-a prezentat din nou în vama Albiţa, de data aceasta pe sensul de intrare (dinspre Republica Moldova), la volanul aceleiaşi autoutilitare încărcate cu pachete pentru cetăţenii moldoveni aflaţi la muncă în Italia, iar după efectuarea controlului de către lucrătorii poliţiei de frontieră a fost preluat de către Alexandru Giugaru(planificat în serviciu pe fluxul „Itrare Călători”) care i-a cerut să descarce10 coletele pentru efectuarea controlului amănunţit. În timpul acestei activităţi investigatorul a fost abordat de Lucian Daniel Lăcătuş(planificat în serviciu pe fluxurile „Intrare TIR şi Intrare Călători”) care i-a sugerat să insiste la colegul său (Alexandru Giugaru-n.n.) pentru a-i permite tranzitul rapid prin vamă întrucât urmau să aibă loc controale amănunţite („Deci, du-te şi vorbeşte cu ăsta să o f…i mai repede. Aici de la zece jumătate la unu jumătate toate coletele se dau la scanner”).
„Păi du-te şi rupe mâţa cu ăsta”
Solicitare legală, dar care de-a lungul timpului a fost folosită ca un tertip de către funcţionarii vamali pentru a-i determina pe transportatori să le remită diverse sume de bani. inducându-i acestuia ideea că trebuie să remită o sumă de bani în acest sens („Păi du-te şi rupe mâţa cu ăsta”). Conformându-se acestei sugestii şi bazat pe experienţele anterioare investigatorul l-a contactat la cabina vameşilor pe Alexandru Giugaru remiţându-i acestuia o bancnotă de 100 de euro(pe care a introdus-o în paşaport) cu rugămintea însă de a-i da 50 de euro („Nu e o problemă, spune-mi cât să-ţi dau, numai dă-mi te rog frumos … N-am mărunţel (…) Să-ţi fac mărunt?”) - solicitare neagreată de către inculpat, care i-a cerut remiterea întregii sume cu promisiunea din partea sa că va discuta cu Lucian Daniel Lăcătuş pentru a-i permite plecarea din punctul vamal în 15 (cincisprezece) minute („”Păi dar tu cât vrei să laşi aici? (…) las-o toată aici şi vorbesc eu cu Lucian şi pleci într-un sfert de oră (…) Păi dar ce vrei? Dacă vrei să pleci într-un sfert de oră (…) Ei! Nu-i frumos aşa. Dar tu ce vrei să dai pentru ce e acolo? (…) Du-te la Lucian acolo”).
„O sută de euro e bun?”/ „E bun”
Conformându-se acestei solicitări investigatorul s-a reîntors la autoutilitară Lucian Daniel Lăcătuş a început controlul vamal desfăcând câteva colete - activitate în timpul căreia i s-a plâns că i-a dat Alexandru Giugaru o sumă prea mare de bani, respectiv 100 de euro („I-am dat cam mult, i-am dat o sută de euro. I-am zis „dă-ne rest, te rog frumos”. N-am rest” …). Aflat în evidentă conivenţă cu Alexandru Giugaru, Lucian Daniel Lăcătuş l-a asigurat pe investigator că suma remisă era „corectă” în raport de cantitatea de colete transportate iar un eventual control cu scannerul ar fi presupus petrecerea unei perioade mari de timp în vamă („Ce vorbeşti măi?! E bine aşa măi! (…) O sută de euro e bun? (…) E bun. La ce magazin ai tu aici (…) Păi tu-ţi dai seama cât munceai tu aici? Dacă erai pe scanner plecai…”). După efectuarea acestui control, Lucian Daniel Lăcătuş i-a permis investigatorului intrarea pe teritoriul României fără introducerea la scanner a încărcăturii transportate, efectuarea controlului vamal fiind menţionată în fişa de evidenţă întocmită Alexandru Giugaru.
22 de vameşi trimişi în judecată Un număr de 22 de lucrători şi controlori vamali din cadrul Biroului Vamal Albiţa au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie, în 17 decembrie, de către procurorii DNA Iaşi. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Vaslui.