Membrii Consiliului de Securitate au subliniat că această decizie unilaterală a guvernului turc ar putea creşte tensiunile în Cipru.
Consiliul de Securitate al ONU a cerut Turciei să dea înapoi în privinţa deciziei sale de redeschidere a cartierului de coastă Varosha, în nordul Ciprului, o zonă care a fost închisă timp de 46 de ani ca zonă militară și considerată cheie în conflictul de pe insulă.
Într-o declarație agreată de cele cincisprezece state membre, Consiliul de Securitate și-a exprimat „profunda îngrijorare” față de anunțul Ankarei și a cerut să se evite „acțiunile unilaterale care ar putea ridica tensiunile” în Cipru.
Cel mai înalt organ decizional al ONU a reafirmat statutul cartierului Varosha, care figurează în mai multe dintre rezoluțiile sale, considerând inadmisibilă orice încercare de a popula Varosha cu alte persoane decât foștii locuitori ai zonei.
Plaja Varosha este situată în apropiere de portul Famagusta, principalul centru turistic din Cipru, înainte de a fi fost abandonată după ocuparea nordului insulei de către Turcia în 1974 şi transformată timp de 46 de ani în zonă militară sigilată.
În timp ce, de-a lungul anilor, Famagusta și-a recâștigat numărul inițial de locuitori, aproximativ 40.000, deși nu cei originari, zona Varosha a fost închisă cu gard și fire electrice de către forțele armate turcești.
Redeschiderea, care a declanșat o serie de critici la toate nivelurile, a fost anunțată de la Ankara de către președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, împreună cu prim-ministrul autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord (RTNC), naționalistul Ersin Tatar, candidat la alegerile prezidențiale turco-cipriote din 11 octombrie.
Declarația Consiliului de Securitate a venit vineri, după o ședință cu ușile închise, solicitată de autoritățile cipriote, care consideră că mișcarea turcească încalcă rezoluțiile ONU în această privință.
Traducerea: Rodezia Costea, RADOR