EL PERIODICO: OMS: "Este inacceptabil ca țările bogate să îi calce în picioare pe cei săraci pentru a accesa vaccinul Covid-19"

EL PERIODICO (Spania), 4 decembrie 2020 - Organizația critică "sarabanda" țărilor care primesc vaccinul și solicită o solidaritate mai mare pentru a-l împărți în mod egal ca bunuri publice globale.

Odată cu anunțul privind crearea de vaccinuri eficiente împotriva Covid-19, a fost declanșată o "sarabandă" între țări pentru accesarea acestora Și ca în orice domeniu, bogații au un avantaj în fața celor săraci. Confruntat cu această situație, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus , a emis un mesaj de avertizare că acest lucru nu se poate întâmpla.

"Pur și simplu nu putem accepta o lume în care săracii și marginalizații să  fie călcați în picioare de cei bogați și puternici în sarabanda vaccinurilor", a subliniat el într-un discurs video în faţa Adunării Generale a ONU. "Covid-19 este o criză globală și soluțiile trebuie împărțite în mod echitabil ca bunuri publice globale, nu ca bunuri private care sporesc inegalitățile", a spus el.

Astfel, șeful OMS a insistat asupra faptului că impactul crizei coronavirusului a evidențiat necesitatea combaterii inegalității, atât între țări, cât și în cadrul fiecărui stat. În acest sens, el a cerut țărilor cu resurse mai multe finanțări pentru inițiativele OMS care urmăresc să se asigure că vaccinurile și tratamentele sunt furnizate tuturor, insistând că această investiție va fi, de asemenea, în beneficiul lor.

Tedros a asigurat că dezvoltarea rapidă a mai multor vaccinuri ne permite să începem să vedem luminiţa de la capătul tunelului și a spus că, deși drumul rămâne dificil, sfârșitul pandemiei se poate întrezări.

Pe de altă parte, directorul general al OMS a acuzat împotriva gestionării bolii de către unele guverne, fără a menționa niciunul în mod special, așa cum a făcut António Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, cu o zi înainte și în același scenariu.

Tedros a subliniat că succesul unor țări arată că, cu o gestionare potrivită, virusul poate fi oprit. "Deși aceasta este o criză globală a sănătății, nu toate țările au răspuns și au fost afectate în același mod", a spus el, menționând că "multe au reușit să prevină sau să contenească transmiterea pe scară largă a Covid-19 cu instrumente dovedite de sănătate publică".

"Acesta nu este un accident geografic sau demografic, aceste țări au demonstrat că, prin știință, solidaritate și sacrificiu, acest virus poate fi controlat, acest virus poate fi oprit", a spus el. "Dar acolo unde știința este atacată de teorii ale conspirației, unde solidaritatea este subminată de diviziune și unde sacrificiul este înlocuit de interesul propriu, virusul înflorește", a adăugat el.

https://www.elperiodico.com/es/internacional/20201204/oms-inaceptable-paises-ricos-pisoteen-10116880

Traducerea: Rodezia Costea/rcostea/cciulu