Alternativa pentru Germania (AfD) își arată diviziunile interne, în timp ce intenția sa de vot scade la minimum, 7%.
„Ori schimbăm situația și o facem decisiv și foarte repede, ori vom fi în curând în ape tulburi și vom eșua". Copreședintele Alternativei pentru Germania (AfD), de extremă dreapta, Jörg Meuthen, nu a putut ascunde, sâmbătă, la congresul partidului său ceea ce a fost o realitate de ani de zile: cea mai de succes formațiune de extremă dreaptă din istoria Germaniei are astfel de diviziuni interne şi că cel mai mare dușman al ei este ea însăși.
Chiar și într-un context precum cel actual, visat multă vreme de extremiştii de dreapta, AfD nu este capabilă să-şi depășească diviziunile interne: Germania, Europa și lumea întreagă trăiesc cele mai mari crize din istoria recentă, generate de pandemia de coronavirus, dar extrema dreaptă germană a atins minimele (7%) în ultima intenție de vot publicată în Germania. Strategia sa de critică sistematică a restricțiilor și măsurilor luate de autoritățile țării pentru a reduce contagierea și sprijinul său pentru mișcarea eterogenă germană anti-coroana are efect de bumerang.
Diviziunile și tensiunile interne au însoțit AfD practic de la înființarea sa, în 2013. În unele momente, diferențele dintre aripa conservatoare națională și aripa etno-naționalistă - apropiată de neo-nazism - chiar pun existența partidului în pericol. Congresul din acest weekend, organizat cu prezenţă fizică în orașul Kalkar, cu 600 de delegați, în pofida pandemiei, a evidenţiat din nou acea diviziune profundă care aduce acum partidul la intenții de vot sub 10%. El a obținut 12,6% la ultimele alegeri federale din 2017, ceea ce l-a făcut a treia formaţiune politică în Bundestag.
Jörg Meuthen a criticat deschis poziția anumitor sectoare, care cochetează deschis cu negarea pandemiei și chiar fac paralele între începuturile nazismului și restricțiile economice și sociale actuale; între timp, celălalt copreședinte AfD, Tino Chrupalla - apropiat de aripa radicală - a prezentat formațiunea ca pe singurul "apărător al libertăților" și a acuzat "politica falimentară" a guvernului Merkel pentru datoria pe care și-o asumă pentru a înfrunta criza. Partidul încă mai speră să valorifice nemulțumirea socială generată de impactul economic al pandemiei.
Articol de Andreu Jerez
https://www.elperiodico.com/es/internacional/20201128/una-ultraderecha-dividida-se-hunde-en-las-encuestas-en-alemania-8226007
Traducerea: Rodezia Costea/rcostea/fmatei