"NATO își extinde acum în mod făţiş brațul lung spre Coreea de Sud și Japonia", afirmă un cercetător nord-coreean. Luni, Coreea de Nord a denunţat vizita secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în Coreea de Sud, pe care a catalogat-o drept "un preludiu al confruntării şi războiului".
"Nu va servi la nimic dacă NATO, sinonim cu război și confruntare, își pune ghetele militare pe regiune. Această călătorie este un preludiu al confruntării și războiului, deoarece aduce norii întunecați ai unui nou Război Rece în Asia-Pacific", a declarat cercetătorul nord-coreean Kim Tong-myong, într-un articol publicat luni de agenția de știri de stat KCNA.
În text, Kim a subliniat că această vizită face parte din "încercările persistente ale NATO de a-și extinde sfera de influență" și a evidenţiat summitul de la Madrid din iunie, la care au participat pentru prima dată Japonia și Coreea de Sud, ca exemplu în acest sens.
NATO, care a definit Rusia drept "cea mai mare și cea mai directă amenințare" și China drept "provocare sistematică", își extinde acum făţiş brațul lung spre Coreea de Sud și Japonia. Obiectivul său este destul de clar", a adăugat cercetătorul, citat de elperiodico.com.
Vizita lui Stoltenberg la Seul
Răspunsul Phenianului vine la o zi după ce Stoltenberg a sosit la Seul pentru o vizită oficială de două zile și s-a întâlnit duminică cu ministrul sud-coreean de Externe, Park Jin-in, condamnând sprijinul în armament al Coreei de Nord pentru Rusia.
"Cred că, într-o lume mai imprevizibilă și mai incertă, este și mai important ca țările care cred în libertate și democrație, într-o ordine internațională bazată pe reguli, să rămână împreună", a spus Stoltenberg, duminică.
În timpul șederii sale de două zile la Seul, Stoltenberg se va întâlni cu președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol și cu alți membri ai guvernului țării, înainte de a se duce în Japonia.
"Vizita noastră este o expresie a importanței mari pe care o acordăm parteneriatului Coreea de Sud-NATO și există multe domenii în care credem cu adevărat că un parteneriat și mai puternic poate fi reciproc avantajos", a spus Stoltenberg. (Rador)