Einsteiniu, un element chimic care nu se găsește pe Pământ într-o formă pură, a putut fi creat și observat de mai mulți cercetători.
Einsteiniu, un element chimic ce nu se găsește pe Pământ, a fost creat de mai mulți cercetători.
Oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze Einsteiniu. Evenimentul este foarte important întrucât este pentru prima oară după o pauză de câteva decenii.
Elementul einsteiniu, a fost numit după savantul Albert Einstein. Acest element a fost descoperit în 1952 de Departamentul Energiei din Statele Unite, după primul test al unei bombe cu hidrogen.
Elementul nu poate fi găsit pe Pământ în stare naturală. El poate fi obţinut doar în cantităţi foarte mici, folosind reactoare nucleare specializate.
Un alt detaliu despre acest element chimic este că se separă foarte greu alte elemente. Este foarte radioactiv şi se descompune rapid, fiind astfel foarte greu de studiat.
Einsteiniu, un element care nu se găsește pe Pământ
Prima mostră de Einsteiniu a fost creată de cercetătorii de la Laboratorul Berkley, California. Aceasta cântărea 233 nanograme,einsteiniu pur. Ei au desfăşurat primele experimente pe acest element după o pauză de aproximativ 50 de ani.
În urma acestor experimente, chimiştii californieni au reuşit să identifice o parte dintre proprietăţile chimice fundamentale ale elementului.
„Este greu de produs din cauza locului unde se află plasat în tabelul periodic”, a comentat Korey Carter, profesor asistent la Universitatea din Iowa şi fost cercetător la Berkeley Lab, unul dintre autorii descoperirii. Einsteiniu are numărul atomic egal cu 99.
Cum au reușit să-l producă?
Cercetătorii au observat că Einsteiniu poate fi produs după o anumită reacție chimică. Mai exact, după producerea Californiului. Acesta este un element chimic cu valoare economică şi care este folosit în centralele nucleare.
În urma reacției pentru obținerea Californiului se obține și o cantitate foarte mică de einsteiniu.
„Este o cantitate extrem de mică de material. Nu poate fi văzută şi singura modalitate prin care putem şti că este acolo este prin detecţia semnalului radioactiv pe care-l emite”, a explicat Korey Carter, conform Digi24.