Egiptul reconfigurează diplomaţia regională

Noua putere de la Cairo a pus capăt rivalităţii dintre grupările palestiniene Fatah şi Hamas, semn al unui rol tot mai puternic în Orientul Mijlociu.

Principalele facţiuni palestiniene, Fatah şi Hamas, prima controlând Cisiordania iar a doua Fâşia Gaza, au ajuns la un acord de reconciliere după ani întregi de rivalitate, o mişcare-surpriză care va reconfigura peisajul diplomatic din Orientul Mijlociu. Dincolo de implicaţiile directe asupra procesului de negociere israeliano-palestinian, noul acord scoate în evidenţă o altă realitate - rolul regional tot mai puternic al noului guvern de la Cairo, care a promovat asiduu şi a mediat apoi tratativele de reconciliere între cele două grupări palestiniene. Acordul dintre Fatah şi Hamas a fost atins după mai multe întâlniri secrete mijlocite de oficialii egipteni şi urmează să fie semnat tot la Cairo.

Diplomaţie şi gaze naturale

Înţelegerea la care au ajuns facţiunile palestiniene rivale este un progres diplomatic, a subliniat şi ministrul iranian de externe, Ali-Akbar Salehi, salutând rolul de mediator jucat de executivul interimar egiptean. De alt fel, după trei decenii timp în care Republica Islamică a rupt orice relaţie cu Egiptul lui Hosni Mubarak, Teheranul a numit recent un ambasador la Cairo, semnalând disponibilitatea de a relua legăturile cu noua putere egipteană.

Guvernul interimar de la Cairo, format după demisia lui Mubarak şi controlat de armata egipteană, recunoscuse deja mişcarea Frăţia Musulmană, principala facţiune de opoziţie în timpul precedentului regim şi aliată a grupării palestiniene Hamas. Un alt gest care ar putea irita Israelul şi mai mult este decizia noii puteri de la Cairo de a reexamina acordul de livrare de gaze naturale statului evreu.

Israelul importă 40% din necesarul său de gaze din Egipt în baza unui acord semnat în 1979 şi actualizat ultima dată în 2005. Guvernul egiptean susţine că acest acord a fost negociat defectuos de fostul regim Mubarak şi că mulţi oficiali ai fostei puteri au primit comisioane importante pentru a închide ochii la pierderile financiare semnificative - circa 714 milioane de dolari - pe care le-a avut ţara în urma acestui contract. Un fost ministru al economiei şi alţi oficiali au fost arestaţi în acest dosar.

Guvern de tehnocraţi şi alegeri într-un an

Acordul semnat de Fatah şi Hamas prevede formarea unui guvern interimar de uniune naţională care să pregătească un scrutin legislativ şi prezidenţial în termen de un an. Cele două părţi au ajuns, de asemenea, la un acord privind eliberarea prizonierilor politici şi restructurarea forţelor de securitate din Fâşia Gaza şi Cisiordania.

"Toate neînţelegerile au fost rezolvate. Am pus capăt unei perioade dureroase din istoria poporului palestinian", a subliniat Taher Al-Nono, purtătorul de cuvânt al mişcării Hamas, la finalul întâlnirii de miercuri din capitala egipteană. Acordul între cele două facţiuni intervine în condiţiile în care Autoritatea Palestiniană depune eforturi pentru a obţine recunoaşterea de către Naţiunile Unite a unui stat palestinian. Reconcilierea între Fatah şi Hamas era văzută de populaţie ca un prim pas în acest sens, mii de palestinieni cerând în stradă celor două grupări să depăşească divergenţele.

"Greşeală fatală"

Israelul l-a avertizat însă pe Mahmoud Abbas, liderul Fatah, că înţelegerea cu Hamas, pe care statul evreu o consideră o grupare teroristă, riscă să blocheze procesul de pace. "Autoritatea Palestiniană trebuie să aleagă între pacea cu Israelul şi pacea cu Hamas", a spus răspicat premierul israelian Benjamin Netanyahu, în timp ce şeful statului evreu Shimon Peres a calificat acordul drept o "greşeală fatală".

Premierul israelian va trebui, probabil, să explice de ce nu a putut încheia, în cei doi ani de când e la putere, un acord de pace cu Autoritatea Palestiniană astfel încât palestinienii moderaţi să nu fie nevoiţi să se apropie de Hamas prin mijlocirea unui stat arab. Rămâne însă de văzut dacă acordul de reconciliere nu va priva Autoritatea Palestiniană de susţinerea de care se bucură în Occident, în special în Statele Unite, care pompează 400 de milioane de dolari sub formă de ajutor economic autorităţilor din Cisiordania.

"Schimbările politice prin care a trecut lumea arabă au avut un impact real asupra acestui acord de reconciliere palestiniană.“ AZZAM AL-AHMAD, lider al grupării Fatah