509 condamnăr la moarte au fost pronunțate oficial în Egipt în 2014, de cinci ori mai multe față de anul precedent. Marea majoritate a condamnaților fac parte din Frăția Musulmană.
În ianuarie 2015, președintele egiptean Abdel Fattah Al-Sissi a recunoștea cinstit că țara sa nu prea respectă drepturile omului. El a explicat:
„Nimeni nu este împotriva drepturilor omului (...), dar vreau să spun că Egiptul trece printr-o situație excepțională.”
Al-Sissi se referea la atentatele teroriste care zguduie țara. El a repetat ideea cu prilejul unei vizite în Franța, când a fost parafat acordul de vânzare a avioanelor franceze Rafale, scrie Le nouvel Observateur:
„Sunt 100% pentru drepturile omului..., dar nu în acest moment.”
Raportul anual dat publicității de Amnesty Inetrnational confirmă vorbele lui Al-Sissi. În 2013, numărul condamnărilor la moarte pronunțate în Egipt a fost de 109, iar în 2014, de 509.
În realitate, tribunalele au pronunțat peste 1000 de condamnări la moarte, însă doar jumătate dintre ele au fost confirmate de Marele Muftiu, cea mai înaltă autoritate religioasă a țării.
Cu cele 509 de sentințe, Egiptul reprezintă 60% dintre condamnările la moarte din regiune în 2014. 15 dintre sentințe au fost executate.
Majoritatea condamnărilor sunt efectul condamnărilor colective în timpul proceselor în serie care au avut loc după represiunea sângeroasă din august 2013 a Fraților Musulmani, care a survenit după ce aceștia au organizat o serie de atentate, mai cu seamă asupra unor secții de poliție.