Vechii egipteni au ținut babuini în captivitate și îi mumificau după moarte.
Despre Egiptul Antic au fost făcute noi descoperiri și în acest an. Pe lângă săpăturile faimoșilor egiptologi Zahi Hawass și Mostafa Waziri din anul precedent, s-au aflat noi detalii despre atitudinea egiptenilor antici față de animale, dar și despre vechimea reală a Sfinxului.
Zahi Hawass, în încercarea de a descoperi piramida pierdută a faraonului Huni din dinastia a treia, Regatul Vechi Egiptean. Fost ministru al Antichităților, Hawass a identificat mumia faraonului-femeie Hatshepsut, a scanat mumia faraonului Tutankhamon pentru a afla adevărata cauză a morții (malarie sau accident mortal) și rezolvarea cazului de crimă privind uciderea faraonului Ramses al III-lea.
Nu a găsit piramida, dar a descoperit una dintre cele mai vechi mumii din istorie, care datează de 4500 ani, cu amulete și bijuterii, precum și nouă statui. Wazizi, aflat la Saqqara, descoperă un sul de papirus bine păstrat, cu toate cele 113 capitole înscrise din „Cartea Morților”, descriind credința egiptenilor antici în viața de apoi și practicile funerare. Descoperiirle celor doi egiptologi pot fi urmărite în documentarul Necunoscut: Piramida pierdută, lansat pe Netflix în acest an.
Egiptenii țineau babuinii în captivitate
Cu toate că erau cunoscuți ca fiind poporul antic care își respecta cel mai mult fauna proprie, în special pisicile, arheologii au descoperit că egiptenii țineau babuini în condiții insalubre. După ce mureau, babuinii erau mumificați, ca semn de respect față de zeul Babi cu înfățișare de babuin sau zeului Thoth al înțelepciunii. Cercetătotii au datat cu radiocarbon și au analizat ADN-ul unor oase a 36 de babuini care au trăit între anii 800 și 500 î.Hr. Mumiile lor au fost excavate în anii 1900, în necropola Gabbanat el-Qurud.
Babuinii erau mumificați în scopuri ritualice pentru a conecta animalele cu zeii. Ei mumificau pisicile pentru a o venera pe zeița nașterilor cu cap de pisică, Bastet. Mumificau șacalii, dedicați lui Anubis, zeul ritualurilor funerare, și inclusiv crocodili, dedicați zeului cu cap de crocodil al Nilului, Sobek.
„Babuinii erau venerați ca reprezentări ale lui Thoth , zeul lunii și al înțelepciunii și consilier al zeului soarelui Ra”, spune coautorul studiului Bea De Cupere , arheozoolog la Institutul Regal Belgian de Științe Naturale din Bruxelles. „Dintre toate animalele venerate de egiptenii antici, babuinii erau singurele care nu sunt originare din Egipt. Ca atare, trebuiau importate și ținute în captivitate”.
În Egiptul Antic se inscripționau incantații împotriva mușcăturilor de șerpi veninoși
Într-o cameră funerară egipteană, arheologii au găsit inscripții cu hieroglife ce reprezentau vrăji sau incantații împotriva mușcăturilor de șerpi veninoși. Chiar dacă șerpii erau un simbol de protecție pentru faraoni, descoperirea sugerează că egiptenii de rând se temeau să nu fie uciși în urma mușcăturii de către șerpi veninoși. În ultimele secole, s-a tot crezut că regina Cleopatra s-a sinucis, prin a se lăsa mușcată de o cobră regală sau o viperă.
Inscripțiile datează de 2,500 ani, dintr-un mormânt ce i-a aparținut scribului regal pe nume Djehutyemhat, aflat în apropierea complexului de piramide de la Giza și Saqqara. Mușcăturile de șarpe au fost probabil mult mai frecvente în Egiptul Antic decât în prezent.
„Un accent atât de puternic pe vrăjile șarpelui a fost probabil consecința unei alegeri personale a proprietarului mormântului” , spune egiptologul Miroslav Bárta , directorul cercetării CIE la Abúsír. „Nu se cunoaște niciun caz similar cu o atenție atât de excesivă acordată acestor vrăji”.
Descoperirea anului despre Egiptul Antic: Sfinxul este mult mai vechi decât se credea
Creatura mistică ce păzește piramidele faraonilor Khufu, Khafe și Menkaure pare să fie mai veche decât se estimase anterior. Au apărut presupuneri că ar data de zeci de mii de ani după datarea cu radiocarbon, dar egiptologii au stabilit că Sfinxul de la Giza a fost sculptat acum 4,500 ani, mai exact, pe durata faraonului Khafre, autorul piramidei mijlocii din complexul Giza.
Acum, speculațiile consiraționiștilor care credeau că sfinxul a fost sculptat acum zeci de mii de ani sunt confirmate parțial. Mare parte din Sfinx a fost sculptat nu de oameni, ci de Mama Natură, spun oamenii de știință. Vântul, furtunile de nisip și condițile meteo extreme au erodat formațiunea de stâncă, formată geologic în urmă cu sute de mii de ani, până când a luat forma similară cu cea a unui leu șezând.
Labele frontale de leu, capul de om, gâtul, spatele arcuit, chipul faraonului Khafre, nemesul, barba artificială, acestea au fost sculptate de egipteni acum 4,500 ani, când au remodelat formațiunea de stâncă.