Egipt: opoziţia trece din stradă la masa negocierilor

Regimul Mubarak a purtat zilele trecute primele negocieri cu opoziţia, inclusiv cu Frăţia Musulmană, după 13 zile de proteste. Un prim compromis făcut a fost amendarea Constituţiei.

Pentru prima dată din 1954, când a fost scoasă în afara legii, Frăţia Musulmană, principala mişcare de opoziţie din Egipt, a participat ieri la negocierile cu puterea de la Cairo cu scopul de a pune capăt situaţiei interne tensionate.

Mai multe voci din influenta organizaţie au subliniat că întâlnirea cu Omar Suleiman, vicepreşedintele egiptean şi cel mandatat să poarte aceste tratative, este doar una exploratorie.

"Am decis să ne implicăm în acest dialog pentru a evalua seriozitatea oficialilor faţă de cerinţele poporului şi disponibilitatea lor de a-i răspunde", a declarat Gamal Nassar, un purtător de cuvânt al Frăţiei Musulmane, citat de "Washington Post".

În căutarea compromisului

Un prim pas a fost făcut în dialogul de ieri. Liderii opoziţiei şi ai puterii au convenit să înfiinţeze un comitet care va elabora amendamentele ce vor fi aduse Constituţiei, până în prima săptămână a lunii martie. Astfel de modificări constituţionale vizează înlăturarea actualelor restricţii impuse candidaţilor la prezidenţiale, precum şi stabilirea unei limite a mandatelor pe care un politician le poate avea în calitate de şef de stat. Opoziţia vrea astfel să se asigur că alegerile prezidenţiale din septembrie, la care liderul de la Cairo a anunţat că nu va mai candida, vor fi democratice.

Suleiman a mai dat asigurări că guvernul nu va încerca să blocheze iar accesul la internet şi telecomunicaţii şi va permite presei să relateze liber despre protestele intrate ieri în cea de-a 13-a zi. Vicepreşedintele a promis, de asemenea, că toţi manifestanţii aflaţi acum în detenţie vor fi eliberaţi, iar starea de urgenţă va fi ridicată imediat ce situaţia de pe teren o va permite.

Analiştii se arată însă destul de pesimişti privind evoluţia negocierilor dintre regimul de la Cairo şi Frăţia Musulmană în condiţiile în care mişcarea condiţionează continuarea oricărei forme de dialog de retragerea imediată a lui Mubarak. "Poate să plece în orice manieră pofteşte, dar trebuie să plece", a avertizat un lider al grupării.

ElBaradei, nemulţumit

Washingtonul, chiar dacă şi-a înăsprit tonul la adresa puterii, a semnalat că tranziţia trebuie să aibă loc organizat.

"Este nevoie de timp. Sunt anumite lucruri ce trebuie făcute pentru a pregăti tranziţia", a declarat sâmbătă secretarul american de Stat Hillary Clinton, la o zi după ce Omar Suleiman a asigurat administraţia de la Washington că va purta discuţii cu opoziţia şi va reforma sistemul politic.

Mohamed ElBaradei, voce proeminentă a opoziţiei egiptene, a criticat aspru poziţia Statelor Unite şi a calificat drept un "regres major" orice sprijin pe care administraţia americană îl mai acordă fie lui Mubarak, fie lui Suleiman.

"Să aud că Mubarak ar trebui să rămână şi să conducă procesul de schimbare sau că acest proces ar trebui să fie în primul rând condus de consilierul său militar cel mai apropiat, care nu este cea mai populară persoană în Egipt, fără a împărţi puterea cu civilii, ar fi foarte dezamăgitor" a declarat el.