Douăzeci de persoane şi-au pierdut viaţa şi circa 150 au fost rănite, în apropierea Ministerului egiptean al Apărării, după ce mai mulţi localnici, unii dintre ei înarmaţi, i-au atacat pe participanţii la un protest împotriva puterii militare aflate în fruntea ţării.
UPDATE 2: Atacatorii necunoscuți au folosit pietre, bâte, cocteiluri Molotov și arme de foc. Protestatarii au replicat, lovindu-i la rândul lor pe atacatori. Soldați și polițiști au intervenit, ulterior, pentru a opri violențele, dar abia la șase ore de la debutul acestora.
Doi dintre candidații importanți la președinție și-au suspendat campania electorală, în semn de protest față de modul în care autoritățile au gestionat aceste violențe. Abdul Moneim Aboul Fotouh, un independent islamist, și Mohammed Mursi, liderul Partidului Libertate și Justiție (PLJ) al Frăției Musulmane, au criticat răspunsul autorităților egiptene.
În plus, PLJ și Partidul Salafist, care au împreună 70% dintre locurile din parlament, au decis să boicoteze o întâlnire cu Consiliul Suprem al Forțelor Armate. UPDATE 1: Numărul persoanelor decedate în confruntările armate a ajuns la 20, relatează agențiile internaționale de presă. Ciocnirile violente au avut loc între atacatori neidentificaţi şi participanţii la un protest împotriva puterii militare aflate în fruntea ţării. Potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate, ambele părţi au făcut uz de cocteiluri Molotov şi de pietre. Violenţele s-au oprit temporar după intervenţia armatei şi a poliţiei, care au instalat un cordon de securitate între manifestanţi şi atacatori. Cu trei săptămâni înainte de alegeri O bună parte dintre demonstranţi erau susţinători ai unui şeic salafist, care a fost descalificat din cursa prezidenţială, denunţând faptul că regimul militar încearcă să manipuleze rezultatul scrutinului.
Atacatorii au sosit în zorii zilei de azi şi au deschis focul asupra mulţimii formate din circa 600 de protestatari, iar cele două părţi s-au luptat cu bâte, pietre şi bastoane din plastic. Oficialii au anunțat că au scos armata în stradă, pentru a evita escaladarea conflictelor. Prima rundă a alegeriulor prezidențiale are loc în 23-24 mai, iar cel de-al doilea se va desfășura în 16 și 17 iunie. Armata, care conduce ţara după căderea fostului preşedinte Hosni Mubarak în februarie 2011, a promis să predea puterea, la sfârşitul lunii iunie, noului preşedinte al ţării, la finalul acestui scrutin ce se bucură de o deschidere fără precedent în Egipt, după decenii la rând când alegătorii ignorau alegerile-plebiscit în lipsa unei mize reale. Sursa: BBC