Cairo: Tensiuni între protestatari şi armată. ElBaradei s-a alăturat manifestanților | VIDEO

Protestatarii par să fi preluat controlul asupra centrului capitalei egiptene Cairo în a şasea zi de demonstraţii împotriva preşedintelui Hosni Mubarak. Poliţia, care a fost implicată în ultimele zile în confruntări violente cu manifestanţii, soldate cu cel puțin o sută de morți, a dispărut în mare parte de pe străzi. Două avioane de vânătoare ale forțelor aeriene și un elicopter militar zboară în prezent deasupra Pieței Tahrir, unde se află mulțimea. Este o etalare a forței militare, notează BBC News. O coloană de tancuri a ajuns de asemenea în centrul orașului, unde drumul a fost blocat de protestatari.

Mii de demonstranţi care cer demisia lui Mubarak au rămas peste noapte în Cairo, după protestele de sâmbătă, în ciuda interdicţiei dictate de autorităţi. Armata a fost detaşată încă de vineri în oraşele egiptene, dar nu a intervenit decisiv pentru a-i evacua pe protestatari. Azi, preşedintele egiptean a vizitat sediul armatei şi s-a întâlnit cu înalţii comandanţi. Televiziunea de stat a transmis imagini de la întâlniri, inclusiv cu noul vicepreşedinte şi cu ministrul apărării. În paralel, mai multe grupări de opoziție l-au mandatat pe Mohamed ElBaradei (laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică) drept negociator cu regimul Mubarak. Deocamdată, guvernul nu s-a arătat dispus să se așeze la masa negocierilor. ElBaradei s-a alăturat mai devreme protestatarilor adunaţi în centrul capitalei și a asigurat că revolta împotriva conducerii lui Hosni Mubarak „nu poate da înapoi”.

„V-aţi recuperat drepturile şi ceea ce am început nu poate da înapoi”, a transmis el în faţa mulţimii care îl aclama şi care a răspuns strigând „Jos cu Mubarak”. „Avem o singură mare solicitare - sfârşitul regimului şi începutul unei noi ere, a unui nou Egipt”, a adăugat el. „Mă înclin în faţa poporului egiptean în semn de respect. Vă cer răbdare, schimbarea va veni în următoarele câteva zile”, a mai spus ElBaradei.

Mii de prizonieri au evadat din închisori În toiul protestelor, mii de prizonieri au evadat din închisoarea din Wadi Natrun, la nord de Cairo, a anunţat duminică o sursă din cadrul serviciilor de securitate. Evadarea a avut loc în urma unei revolte în timpul căreia prizonierii - mulţi islamişti aflaţi de mai mulţi ani în închisoare, precum şi deţinuţi de drept comun - au confiscat arme de la gardieni, relatează AFP, citată de Agerpres. Alţi aproximativ 1.000 de deţinuţi ai evadat duminică din penitenciarul de la Fayoum, sud-vest de Cairo, conform aceloraşi surse.

Informaţiile nu pot fi confirmate imediat întrucât internetul si telecomunicaţiile au fost întrerupte în unele părţi ale ţării, notează agenţia chineză de presă. Agenţiile internaţionale de presă apreciază că numărul deţinuţilor care au evadat s-ar putea ridica la 5.000. Opt dintre deţinuţi au murit în confruntarea cu gardienii, conform unor surse egiptene citate de agenţia Xinhua. În acest context, reprezentanţi ai armatei egiptene au anunţat că au arestat sute de tâlhari şi infractori care au început să jefuiască magazine şi locuinţe. Conform surselor militare, ar fi vorba de 450 de arestări la Cairo şi 63 la Suez, două locuri în care au avut loc proteste de amploare în ultimele zile. Acte de vandalism au avut loc și zilele trecute. Un număr încă necunoscut de antichităţi din Muzeul de Egiptologie din Cairo au fost distruse total sau parţial de oameni necunoscuți care au pătruns în muzee în noaptea de vineri spre sâmbătă. Vitrine sparte, statui făcute zob şi două mumii distruse sunt doar câteva dintre imaginile transmise din interiorul muzeului. Frăția Musulmană Printre deținuții care au evadat se află și membrii ai opoziției. Treizeci şi patru de membri importanţi ai Frăţiei Musulmane, organizaţie islamistă din opoziţia egipteană, dintre care şi şapte membri ai conducerii acestei organizaţii, au reuşit să evadeze din închisorile în care erau ţinuţi în Egipt, conform unui reprezentant al Frăţiei citat de Reuters, informează Agerpres.

Acesta a precizat că familiile deţinuţilor au atacat centrele de detenţie şi i-au eliberat pe condamnaţi.

Conform lui Mohamed Osama, reprezentant al Frăţiei Musulmane, rudele deţinuţilor au atacat penitenciarul din Wadi el-Natroun, 120 km nord-vest de Cairo, şi au eliberat câteva sute de deţinuţi. El a adăugat că în cursul eliberării deţinuţilor, nimeni nu a fost rănit.

Posibilitatea ca Frăţia Musulmană să ajungă la putere în eventualitatea unor alegeri anticipate în Egipt îngrijorează Israelul, care vede în această organizaţie din care s-a desprins şi mişcarea palestiniană Hamas, un important factor de instabilitate în Orientul Mijlociu. Televiziunea Al Jazeera, interzisă în Egipt Canalul de televiziune prin satelit Al Jazeera a fost interzis în Egipt, a anunţat agenţia oficială egipteană Mena, preluată de AFP şi Reuters.

Măsura a fost ordonată de ministrul egiptean al informaţiilor, Anas el-Fekki, care a anulat licenţele şi a restras acreditarea întregului staf Al Jazeera din Egipt, începând de duminică, se menţionează în declaraţia difuzată de agenţia oficială egipteană, citată de Agerpres.

Al-Jazeera a acoperit neîntrerupt manifestaţiile antiguvernamentale din Egipt, acordând o atenţie deosebită opoziţiei. Canalul a difuzat în special imagini ale manifestaţiilor pe fondul unor cântece ale legendei egiptene Um Kalsum, adulată în toată lumea arabă.

Relaţiile dintre canalul qatariot şi guvernul egiptean au fost întotdeauna dificile, postul tv fiind acuzat de subiectivitate. Criticii postului TV îi reproşează că este „cutia de rezonanţă” a islamiştilor. Apelul liderilor mondiali Liderii mondiali i-au cerut preşedintelui egiptean Hosni Mubarak să evite violenţele îndreptate împotriva protestatarilor şi să implementeze reforma politică. Preşedintele american Barak Obama s-a întâlnit sâmbătă cu responsabilii cu securitatea naţională, pentru a discuta situaţia din Egipt, notează BBC. Ulterior, Casa Albă a precizat că va cere în continuare guvernului egiptean să se abţină de la violenţe şi să încurajeze reforma politică.

Şi liderii europeni au lansat un apel similar. "Cerem preşedintelui Mubarak să evite cu orice preţ folosirea violenţei împotriva civililor neînarmaţi, iar civililor să îşi exercite drepturile în mod paşnic", au spus cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi premierul britanic David Cameron într-o declaraţie comună. Tot mai mulţi protestatari strânşi pe străzile marilor oraşe din Egipt au denunțat însă administraţia de la Washington pentru sprijinul acordat preşedintelui Hosni Mubarak şi criticile şubrede aduse actualei conduceri, subliniind că preţul acestui sprijin este libertatea poporului egiptean. Azi, secretarul american de stat, Hillary Clinton, a avut o nouă intervenție. Administraţia Obama nu poartă în acest moment nicio discuţie privind o eventuală suspendare a ajutorului SUA pentru Egipt, a dat asigurări ea într-un interviu pentru postul de televiziune ABC.

Hillary Clinton a adăugat că numirea unui vicepreşedinte de către Hosni Mubarak nu este decât începutul unei liste lungi de reforme care trebuie făcute în Egipt. Secretarul american de stat nu a mai repetat afirmaţiile anterioare conform cărora guvernul egiptean condus de Hosni Mubarak este stabil. Ea a spus însă de mai multe ori că Statale Unite vor să vadă tranziţia Egiptului spre democraţie. „Mesajul Americii a fost coerent. Vrem să vedem alegeri libere şi corecte şi sperăm că acestea vor fi unul din rezultatele a ceea ce se întâmplă acum”, a spus Clinton într-o altă declaraţie pentru NBC. Ea a mai afirmat că SUA vor o „tranziţie liniştită” în Egipt pentru a nu apărea un vid în administraţia ţării.

<iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/ThvBJMzmSZI" frameborder="0" allowFullScreen></iframe>