Alianța, care cuprinde 40 de țări musulmane, majoritar sunnite, promite să lupte împotriva grupărilor extremiste „până la dispariția lor de pe Pământ”.
Arabia Saudită a lansat duminică, 26 noiembrie, o coaliție antiteroristă, formată din 40 de țări musulmane, predominant sunnite, promițând o luptă implacabilă împotriva grupărilor extremiste, „până la dispariția lor de pe Pământ”, scrie Le Monde.
Omul forte al regatului saudit, prințul moștenitor Mohammed Bin Salman, a organizat în capitala Riad o reuniune a miniștrilor Apărării din țări africane și asiatice – printre care Pakistan, Turcia sau Nigeria – ocazie cu care a fost lansată această coaliție. Prințul a declarat că dorește o „coordonare puternică, excelentă și specială” între membrii alianței, împotriva grupărilor extremiste.
Iranul, marele rival șiit al Arabiei Saudite, Siria și Irakul nu fac parte din coaliție. În ceea ce privește Qatarul, care apare pe lista țărilor membre dată publicității de agenția de presă oficială saudită, nu a participat la reuniune. Patru țări arabe, printre care Arabia Saudită, au rupt relațiile cu Qatarul în iunie, acuzând emiratul de susținerea grupărilor teroriste, lucru dezmințit categoric de Doha.
„Reuniunea noastră este foarte importantă, căci în ultimii ani origanizațiile (teroriste) acționează în interiorul țărilor noastre, fără a exista o coordonare” pentru a le combate, a spus prințul moștenitor.
„Această stare de fapt ia sfârșit astăzi, căci peste 40 de țări transmit un semnal foarte puternic consistând în a spune că trebuie să lucrăm împreună și că vom folosi împreună capacitățile noastre militare, financiare, politice și de informații”, a adăugat Bin Salman. „Acest lucru se va face începând de astăzi, și fiecare țară va contribui cu maximumul capacităților sale.”
Prințul moștenitor a exprimat solidaritatea participanților cu Egiptul, unde, vineri, un atentat asupra unei moschei a făcut 400 de victime. „Este un eveniment foarte dureros, care ne evocă pericolele terorismului și extremismului”, a declarat el. „Vom sta alături de Egipt și de toate țările lumii care combat terorismul și extremismul”, a continuat ce supranumit MBS.
Coaliția îl are comandant militar pe generalul pakistanez Raheel Sharif, care își va avea cartierul general la Riad. Vorbind în deschiderea reuniunii, acesta a precizat că va avea drept misiune „mobilizarea și coordonarea resurselor, facilitarea schimburilor de informații și ajutorarea țărilor membre de a-și construi propriile capacități în materie de luptă antiteroristă”.
Arabia Saudită face deja parte dintr-o alianță condusă de Statele Unite și care luptă împotriva jihadiștilor în Irak și Siria. Ea a inaugurat un centru de luptă contra grupărilor extremiste cu ocazia vizitei președintelui american, în luna mai.
Cu acea ocazie, Donald Trump a susținut un discurs în fața a nu mai puțin de 50 de lideri de state arabe, în care a spus: „Cu ajutorul lui Dumnezeu, acest summit va marca începutul sfârșitului celor ce practică teroarea și îi răspândesc credințele abominabile... Țările musulmane trebuie să participe și ele dacă vrem să învingem terorismul.”
După Riad, Donald Trump a mers în Israel, ocazie cu care a pus bazele unei inedite axe Washington – Ierusalim – Riad împotriva Iranului.