„Efectul Paris”: Angela Merkel și-a suit toată presa și colegii de guvernare în cap!
- Radu Pădure
- 16 noiembrie 2015, 12:18
În Germania, atentatele de vineri seara au pus gaz pe focul criticilor la adresa politicilor față de imigranți promovate de cancelară. Coaliția de la guvernare stă să crape.
Reacția sa imediată și cuvintele sale ferme nu au împiedicat escaladarea polemicii în aceste weekend. Angela Merkel nu a întârziat să reacționeze la atacurile de la Paris. Într-un comunicat dat publicității sâmbătă cancelara a denunțat „un atac la adresa libertății”, făcut de cei care „urăsc libertatea”, într-un „oraș care celebrează libertatea”.
„Noi, prietenii voștri germani, ne simțim atât de apropiați de voi, plângem alături de voi, vom purta împreună lupta împotriva celor care au comis împotriva voastră ceea ce este de neconceput.”
Sâmbătă, la ora 13, Angela Merkel a participat la o reuniune a cabinetului de securitate, alături de vice-cancelarul social-democrat Sigmar Gabriel, de ministrul de Externe și de cei de Interne și ai Apărării.
Apoi, îmbrăcată în negru, însoțită de opt dintre miniștrii săi, a mers să semneze în cartea de condoleanțe deschisă la ambasada Franței.
Toate aceste gesturi nu au împeidicat ca asupra capului cancelarei să se reverse un val de critici.
Horst Seehofer, ministrul-președinte al Bavariei, a cerut o întărire a controlului la frontiere și o mai bună coordonare între landuri și puterea federală.
Markus Söder, ministrul bavarez de Finanțe, a declarat la rândul său:
„Timpul imigrației necontrolate și clandestine nu mai poate continua. Totul se schimbă după Paris.”
El a cerut ca Germania să primească mai puțini imigranți:
„Un milion este mult prea mult. Ar fi mult mai rațional să primim între 200.000 și 300.000 de persoane. Nu putem integra mai mulți.”
Asemenea critici au început să vină chiar și din rândurile partidului lui Merkel, CDU.
Ministrul-președinte creștin-democrat al landului Saxonia, Stanislaw Tillich, a declarat:
„Câtă vreme frontierele eruopene nu sunt sigure avem nevoie de un control la frontiere eficient, pentru a stabili cine poate intra sau cinte trebuie expulzat din Republica Federală Germania.”
Și presa germană a crescut presiunea pe Merkel. Cotidianul economic Handelsblatt scrie:
„Cu aceste atentate, situația securității s-a schimbat radical și în Germania.”
Jurnalul Bild am Sonntag prezintă și el pe pagina întâi preambulul unui dosar de 24 de pagini cu un titlu fără apel: „Războiul contra modului nostru de viață”.
Cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung cere o schimbare de 180 de grade din partea cancelarei în ceea ce privește politica față de imigranți, după tragedia de la Paris.
Chiar în ajunul atentatelor, Angela Merkel anunțase o schimbare strategică radicală, cerând aplicarea acordurilor de la Dublin, care îi obligă pe solicitanții de azil să-și depună cererea în prima țară din UE în care pun piciorul. Un demers cerut de multă vreme de ministrul de Interne, Thomas de Maizière, însă cancelara a repetat săptămâni la rând că acordurile sunt „anacronice”.
Încăpățânatul Thomas de Maizière fusese chiar deposedat de prerogativele sale în materie de imigrație. Atentatele de la Paris par să-i fi dat dreptate.