În cadrul unei emisiuni difuzate de canalul de televiziune belgian RTBF, o expertă în epidemiologie le-a cerut oamenilor să dea dovadă de „multă imaginație” în privința sărbătorilor de iarnă.
De ce trebuie neapărat ca sărbătoarea de Crăciun să fie iarna? Această întrebare te lasă mut prin stupiditatea ei. Și totuși, o epidemiologă pe nume Frédérique Jacobs, a pledat pentru mutarea Crăciunului în sezonul cald, din cauza epidemiei de COVID-19.
Marți seara, pe platoul emisiunii Question en Prime, difuzată de canalul belgian RTBF, Jacobs a debitat cu seninătate:
„Va trebui să ne gândim să amânăm sărbătorile de sfârșit de an în iulie-august, când este cald și frumos.”
După cum a scris Huffington Post, doctorița Jacobs nu a ezitat să recomade:
„Ați putea face o mare petrecere în grădina dumneavoastră”.
Epidemiologa a avut grijă să reteze orice speranțe celor care țin neapărat să se țină de tradiție, afirmând:
„Chiar dacă, prin măsurile de izolare, reușim să diminuăm curba, trebuie să înțelegem că sărbătorile de sfârșit de an, așa cum le ținem de obicei, sunt periculoase. Cu reuniuni ale întregii familii, la care mâncăm, bem, ne distrăm, oferim cadouri, se sărutăm, pentru că este Crăciunul sau Anul Nou. Este genul de loc în care virusul adoră să se răspândească. Sărbătorile de familie sunt în mod deosebit periculoase.”
Ce propune așadar experta? Ea recomandă „multă imaginație pentru a nu mai face sărbătorile ca în fiecare an” și „să găsim alteva de făcut, respectând măsurile”.
Propunerea făcută de Frédérique Jacobs reprezintă, vorba marxiștilor, o etapă „calitativ superioară” în ceea ce pare campania globală de a le strica creștinilor sărbătorile de Crăciun.
Până acum, eram avertizați doar să ne punem pofta în cui de la petreceri de familie:
„Situația de acum va avea efecte și de Crăciun. Vă spun sincer, dacă vom mai avea Crăciun depinde doar de noi. Pentru că, dacă nu scade simțitor rata de îmbolnăvire, va fi foarte grav”, spunea zilele trecut Virgil Musta, șeful secției Boli Infecțioase de la spitalul Victor Babeș din Timișoara.
„Adică, sincer, sărbătorile de iarnă, sărbătorile în care teoretic trebuie ca familia să se strângă în jurul pomului de Crăciun, nu vor mai fi posibile în acest context epidemic. Nu de altceva, dar trebuie să ne protejăm pe noi și pe cei dragi nouă. Iar categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire nu pot fi expuse…”, a adăugat Musta, neuitând să adauge și inevitabilele amenințări:
„Așa că, dacă lumea nu respectă acum niște norme esențiale, de Crăciun, sau imediat după, pot avea surpriza să ajungă prin spital. Iar în spitale abia mai sunt locuri, situația este extrem de gravă.”