Efectul Brexit: Doctorii europeni se gândesc să plece din Marea Britanie
- Simona Stupar
- 2 martie 2017, 00:00
Un studiu al Consiliului General Medical din Marea Britanie, publicat, ieri, exclusiv, de The Independent, arată că mai mult de jumătate din medicii expați se gândesc săși părăsească joburile din Regat, după ce Anglia va ieși din Uniunea Europeană. Practic, mii de oameni ar putea pleca în următorii doi ani.
CGM a realizat un sondaj de opinie în rândul a 2.115 doctori din spațiul European Economic, adică statele UE plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein, și a descoperit că 1.171 de persoane chestionate, adică 55%, se gândesc să plece din Marea Britanie, votul pentru Brexit fiind un factor important în această decizie.
Directorul executiv al CGM, Charlie Massey, a declarat că „doctorii EEA au contribuții imense și vitale la serviciilor noastre de sănătate din Marea Britanie. Este îngrijorător că unii se gândesc să plece din țară, în următorii ani. Acest lucru va avea un impact grav asupra tratamentelor și grijii oferite pacienților și resutl angajaților, care rămân, vor resimți presiunea asupra lor”.
Numărul medicilor veniți din statele spațiului UE și EEA este de circa 10.200, ceea ce înseamnă 9% din medicii NHS (sistemul public de sănătate), conform statisticilor, așa că dacă jumătate dintre ei ar pleca, impactul ar fi uriaș asupra serviciilor de sănătate britanic, care suferă și așa de lipsuri, în anumite zone.
În comentariile adăugate la chestionarul studiului de circa o mie de medici se regăsesc pregnant două teme: impactul emoțional, pentru că mulți se simt nedoriți sau demoralizați, și incertitudinea legată de viitorul lor statut de reședință în Marea Britanie. Incertitudinea lor este alimentată și de faptul că premierul britanic, Theresa May, refuză deocamdată să confirme dreptul celor din statele UE de a rămâne în Regat, după Brexit.