Plecarea companiei de electricitate ENEL din România ridică o serie de semne de întrebare legate de preluarea operațiunilor sale. Noul furnizor, care va intra pe piață, ar putea să schimbe regulile jocului, iar acest lucru îi va afecta, în principal pe consumatorii abonați, persoane fizice sau juridice.
Compania ENEL a anunțat că va vinde operațiunile din România și se va retrage, anul viitor. Acest lucru ridică o serie de semne de întrebare legate de viitor. Conform reglementărilor în vigoare, noul proprietar nu este obligat să preia şi contractele cu clienţii decât în condițiile în care dorește să preia și activitatea de furnizare de energie electrică. În cazul în care va renunța la furnizare, cumpărătorul ENEL va putea rezilia contractele în vigoare, după negocieri cu fiecare consumator în parte. De asemenea, după vânzare, noul proprietar ar putea alege să nu mai prelungească înțelegerile la finalul perioadei de contractare.
Enel deține mai multe tipuri de operațiuni în România, de la producție, la distribuţie şi furnizare de energie. Dacă își va vinde capacitățile de producție, noul proprietar va prelua turbinele eoliene şi parcurile fotovoltaice pe care le deține compania. Dacă va cumpăra și partea de distribuţie, acesta va prelua reţeaua ENEL, bazată pe cabluri, stâlpi şi staţii de transformare.
În cazul în care noul cumpărător va achiziționa partea de furnizare, va prelua contractele ENEL, de achiziție a energiei, dar și pe cele de livrare către clienţii finali.
Grupul ENEL România are, prin cele două companii pe care le deține, ENEL Energie și ENEL Energie Muntenia, în jur de trei milioane de abonați consumatori. Conform legii, aceștia au dreptul de a denunța unilateral contractul de furnizare astfel că, în cazul în care noua companie nu doreşte să păstreze toate aceste contracte, va trebui să negocieze rezilierea lor cu fiecare consumator. Viitorul proprietar va putea alege să nu mai prelungească anumite contracte, dacă le consideră neprofitabile. De regulă, contractele sunt încheiate pentru o perioadă de un an.
ENEL nu a notificat intenția de vânzare
De menționat că, pentru consumatorii abonați la ENEL, alimentarea cu energie va continua, indiferent de decizia pe care o va lua noul proprietar, cel puțin până la expirarea contractelor în vigoare.
În cazul în care furnizorul nu-şi mai poate onora angajamentele, din diverse motive, abonații săi vor fi preluați automat de furnizorii de ultimă instanţă. Aceștia sunt desemnați lunar de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).
Până în prezent, în ciuda informațiilor apărute în spațiul public, despre retragerea de pe piață, ENEL nu a notificat ANRE. Conform legii, în cazul unei vânzări de operațiuni, firma este obligată prin lege să anunțe acest lucru, conform Hotnews.