Efectele protestelor Black Lives Matter. Trump: E mai rău ca în Afganistan

Continuă meciul dintre liderul de la Casa Albă și primarii democrați care nu vor să fie trimise trupele federale împotriva protestatarilor „anti-rasism”, Trump taxându-i pe democrați drept „stângiști radicali”.

Așa cum se știe, liderul de la Casa Albă vrea să trimită poliția federală la New York și în alte bastioane democrate confruntate cu o creștere a criminalității, după protestele inițiate de insurgenții Black Lives Matter.

Președintele american a invocat, mai ales în orașul său natal, restabilirea „ordinii”, unul din sloganurile sale pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.

Dar, tocmai la New York, primarul Bill de Blasio s-a ridicat împotriva dorinței lui Trump de a trimite forțele federale în capitala economică americană.

Dacă Donald Trump ar trimite agenți federali, „aceasta nu ar face decât să se adauge la problemele existente” și „vom apela imediat la instanță pentru a opri acest lucru”, a spus primarul Bill de Blasio.

„Ar fi un nou exemplu de măsuri ilegale și anticonstituționale luate de președinte”, a adăugat el, marți.

Cu o zi înainte, primarii democrați din Portland, Seattle, Chicago, Atlanta, Kansas City și capitala federală Washington au trimis o scrisoare ministrului justiției Statelor Unite, William Barr, și directorului Departamentului Securității Naționale, Chad Wolf, spunând că se opun „desfășurării unilaterale” a forțelor federale în orașele lor.

În Statele Unite, municipalitățile sunt, în principiu, responsabile de metodele utilizate pentru combaterea criminalității.

În legătură cu trimiterea recentă a poliției federale în Portland, Oregon - unde ofițerii, în uniforme de camuflaj și fără ecusoane de identificare, au făcut arestări contestate - primarii au estimat că intervențiile lor au contribuit la o „escaladare” a tensiunilor și au comparat metoda cu „tactica folosită de regimurile autoritare”.

Lidera democraților în Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, i-a comparat pe agenții federali cu „unitățile de asalt”.

Dar președintele Trump, criticat pentru gestionarea pandemiei  și devansat în ultimele sondaje de către rivalul său democrat Joe Biden, a făcut din restabilirea „legii și ordinului” un slogan de campanie, la trei luni și jumătate de la alegerile prezidențiale.

Guvernul său respinge orice acuzație de abuz de putere: șeful Securității interne a justificat, marți, trimiterea agenților federali în Portland, prin necesitatea protejării unor clădiri federale din oraș, vizate zile întregi de protestatari.

„Dacă nu am fi fost acolo, ar fi dat foc”, a spus Chad Wolf, secretarul interimar al Securității interne.

El i-a numit pe manifestanți „anarhiști violenți” și a denunțat lipsa de acțiune a responsabililor locali în fața lor.

Subiectul este util pentru tabăra republicană, într-un context al creșterii violenței urbane, ca urmare a manifestațiilor împotriva „brutalității”  polițienești care a urmat după moartea afro-americanului George Floyd, la sfârșitul lunii mai.

„Nu vom abandona New York, Chicago, Philadelphia, Detroit și Baltimore”, a declarat Donald Trump, luni, taxându-i pe aleșii democrați drept „stângiști radicali” laxiști.

În Chicago, oraș unde se înregistrează o criminalitate endemică, președintele Trump a considerat situația „mai rea decât în ​​Afganistan”, estimând că agenții federali ar trebui să sosească rapid, potrivit primarului democrat Lori Lightfoot.

Inițial, în fața acestei eventualități, primarul a adoptat, marți seară, un ton mai conciliant, indicând că a obținut asigurări că agenții federali vor veni doar pentru a întări forțele federale deja prezente în oraș.

„Ceea ce am înțeles este că vom primi resurse suplimentare”, a spus primarul. „Avem informații conform cărora aceasta nu va fi o desfășurare de forțe ca la Portland”.

Un nou episod de violență cu arme de foc  a avut loc marți, la Chicago, unde 14 persoane au fost rănite în timpul unor împușcături, în timpul unor funeralii.

După o scădere constantă de la mijlocul anilor '90, în New York, orașul în care Donald Trump a făcut avere, s-a înregistrat o creștere a criminalității în acest an - mai ales din iunie - cu incidente armate și omucideri în creștere de până la 60% și respectiv  23%, în ianuarie.

Metropola dispune de cea mai importantă forță de poliție municipală din țară,  36.000 de agenți.

Mulți dintre ei au criticat însă reformele adoptate după protestele „Black Lives Matter” pentru reducerea „brutalității poliției”, iar moralul lor este la cel mai jos nivel, spun unii oficiali.