Pandemia COVID nu a afectat doar sănătatea fizică a românilor, ci a lăsat urme şi în ceea ce priveşte starea psihică, atât a celor care au fost infectaţi, cât şi a celor care nu au trecut prin boală.
În ultima perioadă a crescut numărul românilor care apelează la ajutorul psihologilor pentru a putea gestiona problemele cu care se confruntă. Lectorul Universităţii Babeş-Bolyay din Cluj-Napoca, psihologul Daniel David, explică ce categorii de oameni au nevoie de ajutorul specialiştilor.
” Unii reacţionează cu ceea ce numim stres funcţional, şi aici mă refer la îngrjiorare, nemulţumire, tristeţe. Aceste reacţii sunt sănătoase din punct de vedere psihologic, fiindcă te ajută să te confrunţi cu stresul. Oamenii aceştia nu ajung la psiholog sau dacă ajung, se face o intervenţie focalizată mai degrabă pe consiliere.
Alţii, însă, reacţionează cu ceea ce numim stres disfuncţional. Au stări de panică, nu doar de îngrijorare, au stări de depresie, nu doar de tristeţe, au stări de agresivitate, nu doar de nemulţumire. În cazul lor, atunci când ajung la psiholog, începe o activitate mai complexă de psihoterapie. Iar unii reacţionează cu ceea ce numim tulburări psihice, adică un stres care generează o disfuncţie la nivel social, adică vorbim de tulburări de tip anxios, tulburări de tip depresiev, unde din nou, sigur, intervenţia este de tip psihoterapeutic”, a declarat psihologul Daniel David, pentru RRA.
Costul şedinţelor de psihoterapie ridică probleme multora dintre românii care ar avea nevoie de ajutor. Psihologul Daniel David le recomandă acestora să apeleze la organizaţiile nonguvernamentale sau la clinicile care oferă servicii sociale gratuite.
Principalele simptome ale anxietății
Principalele simptome ale anxietății sunt frica, agitaţia permanentă sau neliniştea. Iar mulți, cei care își dau seama și înțeleg cu ce se confruntă merg la cabinetul psihologului, căutând sfaturi și soluții pentru a reveni la o viață normală. Specialiștii atrag atenţia că anxietatea nu trece de la sine și este nevoie de ajutorul unui specialist.
„Anxietatea netratată e ca o pată de ulei care se tot întinde, se tot întinde. Recăderile sunt destul de frecvente în anxietate. E nevoie de un om, fie că e consultație online, fie că e față în față, care să te ghideze în rezolvarea acestor stări de conflict, pentru că nu ne interesează doar simptomele, ci și cauzele”, a mai explicat psihologul Mirela Zivari.
Semnele care arată că o persoană are nevoie de ajutorul unui specialist psiholog sunt problemele cu somnul, faptul că slăbește foarte mult sau, dimpotrivă, faptul că mănâncă în exces. Pe lângă acestea, tremurul în corp și pulsul crescut sunt alte semne de anxietate.
„Ai nevoie de puțină substanță, acea substanță nu înseamnă că ești nebun, înseamnă că ai nevoie ca în mintea ta să se instaleze puțină liniște. Psihoterapetulul te învață să gândești altfel, să faci o restructurare cognitive”, a mai arătat psihologul.