Fugu este un peşte foarte căutat, printre delicatesele din restaurantele lumii. În special în cele asiatice. Numai că, atrag atenţia autorităţile japoneze, a devenit şi o mare problemă. Din cauza schimbărilor climatice, specia cunoaşte în prezent mutaţii extrem de periculoase pentru consumatori.
Peştele Fugu are, în mod normal, o neurotoxină în ficat şi în organele reproducătoare, pe care bucătarii ştiu să o elimine. Otrava este atât de puternică, încât pentru ea nu există un antidot.
Numai că, aşa cum arată presa japoneză, citată de portalul www.emaramures.ro, apele din arhipelagul Japoniei au devenit tot mai calde. Unul dintre efecte este că peştele Fugu a început să se împerecheze şi cu alte specii. De aici rezultă hibrizi la care neorotoxina se poate găsi în piele şi în muşchi.
Problema pentru bucătari este că nu pot deosebi peştele Fugu autentic de cel hibrid. Şi atunci există riscul ca în farfuria unui client să ajungă o adevărată bombă toxică.