Efectele devastatoare ale Izolării: Jumătate dintre cei ce lucrează de acasă sunt Depresivi după numai 3 săptămâni

Efectele devastatoare ale Izolării: Jumătate dintre cei ce lucrează de acasă sunt Depresivi după numai 3 săptămâni

Izolarea are efecte grave asupra stării de sănătate psihică a salariaților aflați în tele-muncă, arată un sondaj realizat în Franța de către institutul OpinionWay.

Sondajul a fost realizat între 30 martie și 8 aprilie, după numai trei săptămâni de izolare.

Apoape jumătate dintre cei întrebați (44%) prezintă anxietate și depresie.

„Izolarea, atât pentru angajații din sectorul privat cât și pentru cei din sectorul public, duce la o supraîncărcare a muncii, ceea ce provoacă oboseală mentală și cognitivă”, a declarat Jean-Pierre Brun, cofondator al Empreinte Humaine, un cabinet specializat în prevenția riscurilor psihosociale și în calitatea muncii, beneficiarul sondajului.

Mai în amănunt, peste un sfert dintre salariați (27%) resimt o stare de deprimare „moderată”, care poate produce simptome post-traumatice.

La 18%, deprimarea este „mare”, cu riscul de a declanșa o boală mentală.

Această stare de depresie gravă este mai prezentă la femei (22%) decât la bărbați (14%), notează studiul.

Majoritatea femeilor cu depresie gravă se află în prima linie în domeniile sănătății sau a vânzărilor cu amănuntul.

Iar dacă sunt în telemuncă, deci nu mai au stresul contaminării, femeile își asumă într-o mai mare măsură decât bărbații sarcinile căminului.

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât studiul sociologic nu se referă decât la primele trei săptămâni de izolare. Or, „cu cât izolarea se prelungește, cu atât este un factor de risc pentru sănătatea mentală”, spune Christophe Nguyen, psiholog al muncii și președinte al Empreinte Humaine.

Potrivit sondajului, dacă telemunca nu este în sine un factor de risc, condițiile în care se desfășoară sunt. Astfe, doar 45% dintre salariați se pot izola întreaga zi pentru a munci, din lipsa spațiului. Izolarea într-un spațiu de mai puțin de 40 de metri pătrați este un risc important, 24,6% dintre respondenți acuzând o depresie serioasă din această cauză.

De asemenea, motivația profesională se degradează pe măsura trecerii timpului, afirmă 24% dintre angajați, acest nivel atingând 50% la cei care se plâng de o stare gravă de deprimare.

Dacă șapte angajați din zece angajați afirmă că angajatorul „face maximum” pentru a-i ajuta, ei spun totuși că se simt sprijiniți mai ales de către colegi (79%) și de către șeful direct (70%).

Ne puteți urmări și pe Google News