Efectele adverse ale Covid-19: Un mister deslușit de cercetători

sursa: Arhiva EVZ

Se crede că milioane de oameni din întreaga lume suferă de efectele adverse ale Covid-19, dar se știe puțin despre această problemă – deși cercetările au propus recent mai multe teorii pentru cauza ei.

Se estimează că între 10 și 20 la sută dintre persoanele care contractă coronavirus au simptome ciudate de Covid - cel mai frecvent oboseală, dificultăți de respirație și lipsă de claritate mentală numită ceață cerebrală-- la luni după ce s-au vindecat de boală. Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății (IHME) din SUA estimează că aproape 145 de milioane de oameni din întreaga lume au avut cel puțin unul dintre aceste simptome în 2020 și 2021.

Creșterea cazurilor

Numai în Europa, 17 milioane de oameni au avut aceste simptome la cel puțin trei luni după infectare, conform modelelor IHME pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS) publicată la începutul acestei luni. Aceste milioane „nu pot continua să sufere în tăcere”, a spus directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, cerând lumii să acționeze rapid pentru a afla mai multe despre această afecțiune.

„Nu există simptome care să fie cu specifice, dar efectele adverse au anumite caracteristici care fluctuează”, a spus Olivier Robineau. „Oboseala rămâne pe plan secund”, a spus el, în timp ce simptomele „par a fi exacerbate după efort intelectual sau fizic – și devin mai puțin frecvente în timp”. Un lucru pe care îl știm este că persoanele care au avut cazuri inițiale mai grave, inclusiv care au trebuit să fie spitalizate, au mai multe șanse să se confrunte cu aceste simptome. 

Cu toate acestea, descoperirile lor nu au fost confirmate de alte cercetări și au fost propuse alte câteva cauze. O teorie principală este că leziunile tisulare din cazurile severe de Covid declanșează o perturbare de durată a sistemului imunitar. Un altul sugerează că infecția inițială provoacă cheaguri de sânge minuscule, care ar putea fi legate de aceste simptome de Covid-19.

Cum tratăm afecțiunea

O modalitate de a trata afecțiunea rămâne evazivă. În ultimul an, spitalul Hotel-Dieu din Paris oferă pacienților cu Covid un curs de tratament de jumătate de zi. „Întâlnesc un specialist în boli infecțioase, un psihiatru, apoi un medic specializat în reabilitare sportivă”, a spus Brigitte Ranque, care conduce protocolul numit CASPER.

„În experiența echipei, majoritatea simptomelor pot fi atribuite sindroamelor somatice funcționale”, a spus ea. Acestea sunt un grup de tulburări cronice, cum ar fi oboseala cronică și fibromialgia, care nu au o cauză cunoscută. Terapia cognitiv-comportamentală, o abordare psihologică folosită adesea pentru aceste sindroame, este utilizată pentru a trata Covid-ul alături de activitatea fizică supravegheată”, a spus Ranque, potrivit Yahoo News.