Efect al OUG. Comenzile de ștampile s-au înjumătățit

Efect al OUG. Comenzile de ștampile s-au înjumătățit

Ordonanța privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, adoptată de Guvern săptămâna trecută, elimină obligativitatea aplicării ștampilei în relația persoanelor fizice cu statul, precum și în cazul persoanelor publice de drept privat. Comercianții de ștampile, neliniștiți

Potrivit ordonanței, folosirea ștampilei nu va mai fi obligatorie nici în documentele emise între persoane fizice, nici în relația acestora cu statul. Actul normativ elimină această obligație și în cazul persoanelor juridice de drept privat, aşa cum sunt definite în Codul civil.

„În această categorie intră societățile comerciale, organizațiile neguvernamentale, patronatele, sindicatele sau altă formă de asociere constituită liber, în baza legii. În această categorie intră și cabinetele medicale. Dar acestea vor avea în continuare obligația de a folosi parafa, aceasta fiind reglementată într-un capitol aparte în lege”, a declarat, pentru EvZ, consultantul fiscal Gabriel Biriș.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: În 15 minute de muncă, comercianții câștigă între 59 și 400 de lei pe ștampilă! FOTO: DANA LASCU

De asemenea, actul normativ elimină obligația de a folosi ștampila pentru entitățile fără personalitate juridică, la instituţii sau autorităţi publice, cât şi pe documente sau alte înscrisuri emise între aceste entităţi sau persoane.

Comercianții spun că le-au scăzut comenzile, dar chiar și așa, nu cred că vor pierde afacerea

Regula nu se aplică persoanelor juridice de drept public, adică înființate prin lege, „respectiv orice instituție a statului, a administrației publice locale etc”, a explicat Gabriel Biriș. Aceste categorii de entități vor aplica ştampila pe documentele emise, conform regulilor aplicabile în prezent. Măsura are scopul să reducă birocrația și să simplifice regulile administrative, se menționează în actul normativ.

Comercianții pro și contra

Ion Jipa, patronul unei firme din București care vinde și ștampile, ne-a declarat că din primăvară, de când a apărut zvonul că acestea vor fi scoase, la magazinul său comenzile au scăzut.

„Se simte chiar dramatic, adică s-a înjumătățit vânzarea. Noi am dat vina pe zvon, dar poate să fie și din cauza faptului că nu merge economia.“ Cât privește folosirea lor, patronul spune că dacă vânzătoarea sa ar veni cu un bon de taxi, ca să i-l deconteze, tot i-ar cere ca acesta să fie ștampilat. „Altfel, e simplu să-ți cumperi o casă de marcat și să scoți bonuri. Tehnologia e destul de răspândită și se pot face și empiric, nu mai e un sistem sigur“, a mai precizat patronul Ion Jipa.

Nu-s obligatorii, dar sunt necesare

Vânzătoarea unui alt magazin de ștampile, de data aceasta deținut de un patron străin, a avut cu totul altă opinie. „Imediat ce am auzit de ordonanță, l-am sunat pe patronul din Austria, care ne-a spus să stăm liniștiți. Nici la ei nu se folosesc, teoretic, ștampilele, dar, practic, vând de două ori mai multe decât la noi! Mă gândesc că nu vor mai fi obligatorii atunci când mergem noi să depunem actele la o instituție de stat, dar, din câte știu eu, un contract n-ar fi valabil fără ștampilă“, a explicat femeia.