EFE: Așteptări în Europa pentru vaccinul Pfizer, pe măsură ce infectările cresc

vaccin, covid 19, coronavirus, pandemie

Comisia Europeană intenționează să adopte miercuri, și să semneze în următoarele zile, un acord cu companiile Pfizer și BioNTech pentru furnizarea a 300 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19 pe care le dezvoltă, după ce s-a anunțat luni că are o eficiență de 90%.

„Am încheiat negocierile și obiectivul nostru este ca acest contract să fie semnat în următoarele câteva zile. Va fi adoptat mâine în colegiu (al comisarilor)", a declarat comisarul pentru sănătate și siguranța alimentară, Stella Kyriakides, într-un interviu pentru mai multe agenții de știri. Odată ce Comisia Europeană dă undă verde, statele membre au la dispoziție cinci zile pentru a decide dacă participă la contract și, numai după acest proces, acordul este finalizat și semnat.

"Până acum, toată lumea a ales să participe, dar nu este ceva obligatoriu. Semnarea propriu-zisă nu va avea loc mâine. Mai întâi adoptăm actul și apoi așteptăm decizia statelor membre", a explicat Kyriakides.

Asta, în timp ce studiile clinice ale vaccinului companiei farmaceutice chineze Sinovac în Brazilia au fost suspendate din cauza unei „reacții adverse grave”, fără a oferi mai multe detalii.

REGATUL UNIT

British Health intenționează să înființeze clinici care vor fi deschise șapte zile pe săptămână pentru a trece la vaccinarea populației împotriva Covid-19, după cum a informat Asociația Medicală Britanică marți. Aceste planuri au fost făcute publice după ce compania farmaceutică Pfizer a anunțat luni că vaccinul său împotriva coronavirusului este eficient 90% și că va solicita aprobarea autorităților de reglementare, astfel încât procesul de vaccinare să poată începe. Regatul Unit a angajat 40 de milioane de doze de vaccin de la această companie farmaceutică americană.

Disponibilitatea vaccinului va fi inițial limitată, deoarece puține doze vor fi disponibile înainte de Crăciun, dar ideea autorităților britanice este ca vaccinarea în masă să se deruleze la începutul anului 2021. Marea Britanie a raportat luni 194 de noi decese cauzate de Covid-19 în 24 de ore, cu un total de 49.238 de decese de la începutul pandemiei și 21.350 de infecții.

SPANIA

Spania estimează că va avea 20 de milioane de doze de vaccin de la compania farmaceutică Pfizer, care ar imuniza 10 milioane de persoane de la sfârșitul anului în curs sau începutul anului 2021, gratuit, a anunțat marți ministrul Sănătății, Salvador Illa. Illa, într-un interviu acordat televiziunii publice spaniole, a asigurat că are încredere că o „masă relevantă de populație” va fi deja vaccinată la începutul lunii mai 2021. Potrivit datelor de ieri, Spania a înregistrat 52.386 de cazuri noi de coronavirus, comparativ cu datele furnizate vineri, 4.441 în ultimele 24 de ore și încă 512 decese în aceeași zi. Numărul total de infecții de la începutul pandemiei se ridică la 1.381.218, iar cel al deceselor la 39.345.

BELGIA

Belgia va putea efectua 100.000 de teste zilnice pentru coronavirus, de la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, a declarat pentru EFE Laurent Gillet, un om de știință de la laboratorul Universității din Liège, instituție care a dezvoltat teste pentru detectarea Covid. Deși Belgia este deja țara care efectuează cel mai mare număr de teste per locuitor - între 30.000 și 40.000 de teste pe zi - este, în același timp, țara cu cea mai mare rată de infecție din Europa, cu o incidență cumulată la peste 100.000 de persoane în ultimele 14 zile de 1.538 de cazuri noi. „Testele nu sunt singurul răspuns la virus, nici vaccinul”, afirmă omul de știință belgian, care susține că testele „singure nu vor pune capăt” crizei.

În acest sens, omul de știință belgian salută sosirea vaccinului împotriva virusului, dar avertizează că lupta împotriva pandemiei „nu se termină aici” și reamintește că este încă necesar să „creștem numărul de teste și de antivirale” pentru a o combate mai bine. Anunțul companiei farmaceutice americane Pfizer și a companiei germane BionTech că vaccinul lor este „eficient 90%” împotriva coronavirusului este „o veste bună”, recunoaște Gillet, dar nu suficientă pentru a pune capăt crizei.

ITALIA

Institutul italian de Sănătate (ISS) a afirmat în ultimul său raport privind starea pandemiei că există posibilitatea unei epidemii necontrolate pe întreg teritoriul dacă creșterea infecțiilor și saturația spitalelor continuă. Pe de altă parte, guvernul a inclus alte cinci regiuni în zona portocalie, care include noi restricții, iar în următoarele câteva ore va fi luată o decizie asupra regiunii Campania, a cărei capitală este Napoli și ai cărei administratori au cerut să fie inclusă în zona roșie. În plus, unele mass-media de astăzi sugerează că guvernul s-ar gândi la o carantină națională dacă infecțiile nu scad în zilele următoare.

ISS evidențiază înrăutățirea situației epidemiologice în toate regiunile, în special în Lombardia, cu un indice de contagiune Rt de 2,08, urmată de Basilicata cu un Rt de 1,99 și Piemont cu 1,97. Institutul recomandă „o reducere drastică a interacțiunilor fizice între oameni pentru a diminua presiunea asupra serviciilor de sănătate. Este esențial ca populația să evite toate ocaziile de contact cu persoanele din afara locuinței, care nu sunt strict necesare, și să rămână acasă cât mai mult timp posibil".

GERMANIA

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, anticipase deja dimineață acordul european iminent cu Pfizer și BioNtech, în timp ce în țara sa au existat 15.332 noi infecții cu coronavirus și 154 de decese în ultimele 24 de ore, conform datelor Institutului Robert Koch de virologie actualizate luni la miezul nopții. Cazurile pozitive numărate de la anunțarea primei contagiuni în țară, la sfârșitul lunii ianuarie, s-au ridicat la 687.200, cu 11.506 decese.

În întreaga Germanie, incidența cumulată în ultimele șapte zile s-a ridicat luni la 139 de cazuri la 100.000 de locuitori. Factorul de reproducere (R) care ia în considerare infecțiile într-un interval de șapte zile față de cele șapte anterioare și care reflectă evoluția infecțiilor de acum 8 până la 16 zile, se ridică la 0,98. O valoare 1 implică faptul că o persoană infectată infectează în medie o altă persoană.

REPUBLICA CEHĂ

Republica Cehă a înregistrat 6.048 de cazuri de Covid-19 în ultimele 24 de ore, cel mai mic număr din 12 octombrie, a raportat astăzi Ministerul Sănătății. Numărul pozitivelor active se ridică la aproape 155.000. În ciuda tendinței descendente a infecțiilor, Republica Cehă rămâne în fruntea clasamentului european în ceea ce privește rata cumulată a infecțiilor, cu 1.472 la 100.000 de locuitori, înaintea Luxemburgului și Belgiei. De la mijlocul lunii octombrie, școlile, barurile, restaurantele și locurile de divertisment au fost închise, iar țara rămâne în stare de urgență până pe 20 noiembrie. Din 19 octombrie, peste 100 de persoane au murit zilnic, cu maximum 208 persoane pe 4 noiembrie.

PORTUGALIA

Portugalia, aflată în stare de urgență, a marcat din nou un număr record de decese într-o zi de luni: 63 de decese, totalul deceselor provocate de coronavirus ajungând la 2.959. În plus, s-au adăugat 4.096 de infecții și numărul total de cazuri pozitive din martie se ridică la 183.420, dintre care mai mult de 78.000 sunt cazuri active, un număr record. Portugalia a intrat luni, pentru prima dată, în stare de urgență în acest al doilea val - a fost deja în stare de alertă între 19 martie și 2 mai - ceea ce presupune noi măsuri de reducere a infecțiilor.

Începând de ieri, 121 de municipalități din țară, care reprezintă 70% din populație și includ Lisabona și Porto, au o carantină de noapte între orele 23:00 și 05:00, de luni până vineri. La sfârșit de săptămână, carantina este între orele 13:00 și 05:00, cu mai multe excepții, cum ar fi mersul la serviciu, la medic, la farmacie, asistarea unei rude bolnave, mersul cu animale de companie sau o plimbare aproape de casă.

BULGARIA

Un total de 106 persoane au murit în Bulgaria în ultimele 24 de ore din cauza Covid-19, cel mai mare număr de când a început pandemia. Numărul de noi infectări, 3.816, este aproape de cele 4.000 înregistrate săptămâna trecută, când numărul deceselor pe zi era mai mic de jumătate decât cel de acum. Guvernul a anunțat noi măsuri, cum ar fi închiderea totală a discotecilor și cluburilor de noapte, și a barurilor și restaurantelor de la ora 23:00. Studenții și elevii de peste 14 ani au deja cursuri online începând cu 27 octombrie, iar pentru restul această măsură este stabilită atunci când există mai mult de 20% studenți infectați într-o clasă.

ROMÂNIA

Autoritățile române au anunțat, marți, decesul, în ultimele 24 de ore, a 177 de persoane diagnosticate anterior cu Covid, ceea ce reprezintă un nou record de decese într-o singură zi. Totodată, guvernul român a raportat 7.304 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. Până în prezent, în România au fost diagnosticate 314.295 de cazuri de Covid, iar un total de 8.186 de persoane au murit după ce au contractat boala.

Acest record de decese s-a înregistrat după ce a intrat în vigoare o carantină de noapte de luni, între orele 23:00 și 05:00, timp de 30 de zile, pentru a se evita petrecerile în locuințe, considerate a fi unul dintre vectorii recrudescenței infecțiilor înregistrate în țară de la începutul lunii octombrie. În ciuda înrăutățirii cifrelor, autoritățile române nu iau în considerare în acest moment revenirea la carantina totală, ci pariază pe organizarea alegerilor legislative, așa cum era planificat, pe 6 decembrie. (Rador)