Avertizorul de integritate Edward Snowden ar fi câștigat peste 1,2 milioane de dolari din conferințele sale, centrate pe informațiile strict secrete dezvăluite din postura de fost angajat CIA, acuză oficialitățile americane.
Edward Snowden, fostul angajat al CIA şi al agenţiei de informaţii NSA, exilat în Rusia după ce a denunţat, în iunie 2013, supravegherea masivă a comunicaţiilor şi internetului în ţara sa, ar fi câștigat nu mai puțin de 1,2 milioane de dolari ca onorarii pentru conferințele cu public ținute în mai multe țări, pentru companii multinaționale, diferite ONG-uri sau universități de prestigiu, dar și pentru dezvăluirile strict secrete pe care le-a vândut unor canale de presă cu înaltă reputație internațională.
Alegația a fost făcută recent de un tribunal din Massachussets, care a înregistrat o sesizare venită de la Departamentul de justiție al Statelor Unite. Guvernul federal încearcă să rezolve într-un fel sau altul situația fostului angajat CIA și NSA, ale cărui dezvăluiri senzaționale au făcut America să se împiedice puțin în văzul lumii, acum 7 ani.
Însă aceste dezvăluiri, care au șifonat destul de mult imaginea țării sale la vremea respectivă, nu au fost motivate doar de patriotism, cum a susținut avertizorul de integritate, ci a existat și o motivație pecuniară pentru tânărul Snowden, insistă oficialii americani. Aceștia au anunțat că suma fabuloasă câștigată de cel pe care mult timp l-au denunțat ca spion sau hacker, provine din 67 de contracte private semnate din 2015 până astăzi.
Aceste informații survin la scurtă vreme după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat că va analiza cu atenție posibila grațiere a lui Snowden, inculpat oficial pentru spionaj.
În timpul unei conferințe de presă din week-end-ul trecut, liderul de la Casa Albă a menționat că, totuși, nu știe prea multe despre acest caz și a auzit argumente puternice, atât pro cât și și contra unei grațieri. „Sunt multe persoane care cred că el nu este tratat într-o manieră corectă”, a precizat Trump pentru publicația New York Post.
„O să arunc o privire foarte atentă asupra acestui subiect", a spus Trump. Comentariile președintelui american reflectă o schimbare recentă de atitudine față de bărbatul pe care l-a considerat mult timp „un trădător”.
Fostul informatician este inculpat penal în SUA pentru spionaj şi furt de secrete de stat, el riscând până la 30 de ani de închisoare. În timpul campaniei prezidenţiale din 2016, Trump l-a calificat pe Snowden drept un „trădător absolut" şi a promis să-l trateze „așa cum merită” dacă va fi ales.
A fost sau n-a fost?
Pe lângă conferințele sale publice, Edward Snowden a publicat și o carte de memorii, „Permanent record”, în 2019, al cărei onorariu nu a fost dezvăluit, însă conform publicației Politico, este vorba de o cifră importantă.
În 2014, în timpul mandatului lui Obama, Snowden a fost acuzat de trădare și ironizat că nu este suficient de bărbat ca să revină în Statele Unite pentru a-și clarifica situația juridică în urma acuzațiilor care i se aduc și care intră sub directivele severei „the Espionage Act”. La vremea respectivă, juriștii de peste Ocean au anunțat că lui Snowden îi va fi imposibil să argumenteze că dezvăluirile pe care le-a făcut au fost „în interes public”.
În replică, avocații fostului angajat CIA afirmă că premiile jurnalistice de cel mai înalt nivel cu care clientul lor a fost recompensat din 2013 încoace (inclusiv un premiu Pulitzer acordat publicației britanice The Guardian), precum și faptul că inițiativa sa a dus la reforme istorice în SUA și în întreaga lume, la nivelul politicilor publice din domeniul informaților și regulilor supravegherii guvernamentale, vorbesc de la sine despre valoarea publică a demersului lui Snowden. În plus, el a inspirat și un film realizat de celebrul regizor Oliver Stone, un admirator declarat al acestuia.
Totuși, Snowden se teme să revină în Statele Unite din cauză că i s-ar putea aduce acuzații suplimentare, au declarat avocații săi. „Ar putea fi pus sub acuzare pentru fiecare dintre documentele pe care le-a dat publicității, Expunerea pe care o riscă este practic nelimitată”, au anunțat surse apropiate de acesta. Sondajele de opinie arată, însă, că Snowden se bucură de o puternică susținere în rândul tinerilor, care îl consideră un patriot și un model, potrivit theguardian.com.