Educație cu căciulă, mănuși și geacă! Cum experimentează elevii din Vrancea frigul

Educație cu căciulă, mănuși și geacă! Cum experimentează elevii din Vrancea frigul

Educația în scolile vrâncene se face cu căciulă, mănuși și geacă. Aproximativ 2.000 de elevi vrânceni sunt supuși acestui ”experiment”, fiind afectați de frigul din sălile de clasă în timp ce conducerea unităților de învățământ pare să nu îi pese de proprii elevi. Temperatura în multe școli se situează sub minimul prevăzut de lege, aceea de 18 grade Celsius.

”Au fost semnalate cazuri în care elevii au fost nevoiți să participe la orele de curs cu gecile, căciuli și mănuși pe ei din cauza frigului insuportabil şi a tremuratului. Cerem autorităților să asigure confortul termic necesar derulării în bune condiții a actului educational și vom face verificări la toate unitățile de învățământ din județul Vrancea pentru a vedea cum este situația la fața locului”, a declarat pentru EVZ, Andreea Păun, președinte Consiliul Județean al Elevilor Vrancea.

Situația diferă de fiecare unitate de învățământ, unele având încălzire în anumite corpuri ale clădirilor, respectiv, anumite etaje, altele având o situație precară la nivelul întregii unități din cauza clădirilor învechite şi nerestaurate. Existența acestor neajunsuri în Anul Centenarului ridică serioase semne de întrebare cu privire la buna funcționare a învățământului românesc, elevii din multe școli fiind privați de condițiile minime necesare pentru buna desfăşurare a activității educaționale. Conducerea şcolilor se scuză prin lipsa fondurilor de reabilitare a clădirii, iar autoritățile anunță că au fost alocate fonduri, situație ce în ansamblu ne aduce la concluzia că sistemul de învățământ se află într-o situație precară, ce ar putea fi rezolvată prin luarea unor măsuri, care nu vor fi luate.

Elevii au semnalat că se simt ca la Polul Nord în licee precum, Colegiul Național "Al. I. Cuza" Focşani, Colegiul Tehnic "Gheorghe Balş" Adjud, Colegiul Tehnic "Valeriu D. Cotea" Focşani, Liceul de Arte "Gheorghe Tăttărescu" Focşani, respectiv Liceul Tehnologic "Eremia Grigorescu" Mărăşeşti.

 

De-a v-ati ascunselea cu căldura

Într-o postare pe o pagină de socializare, elevii de la Colegiul Național "Al. I. Cuza" din Focșani, și-au exprimat nemulțumirea asupra faptului că este din ce în ce mai frig  “Mulțumim Colegiului National Al. I. Cuza și administrației acestuia pentru una din cele mai mari realizari din istoria omenirii aceasta fiind descoperirea Kelvin-ului negativ pe care îl trăim în fiecare dimineață când venim la liceu pe pielea noastră. Sincere mulțumiri și țineți-o tot așa!” Reacțiile din partea profesorilor au apărut imediat: “Ar fi corect să postezi o fotografie și cu colegii tăi de clasă, care stau în cămașă, nu!”, se arată într-un comentariu al unui cadru didactic. “Asta se întamplă seara. Când deja clasa e încălzită de elevii care învață dimineata”, a venit imediat răspunsul elevilor.

Conform Ordinului de Ministru nr. 1955/1995, ce conține normele de igienă privind unitățile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, temperatura minimă a sălilor de clasă este de 18 grade, ceea ce nu prea se întâmplă în unitățile de învățământ din județul Vrancea.