Educația sexuală în școli, văzută de Părintele Calistrat: „De la 14 ani începe războiul hormonilor”

Educația sexuală în școli, văzută de Părintele Calistrat: „De la 14 ani începe războiul hormonilor”

Părintele Calistrat, de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, susține că educația sexuală în școli ar trebui făcută de medici și specialiști, copiilor care au ajuns la 13-14 ani. Preotul se pronunță împotriva introducerii acestor ore în școli, pentru copiii din ciclul primar.

Preotul Calistrat a vorbit despre felul în care s-ar putea desfășura educația sexuală în școli, spunând că aceasta nu este o greșeală sau un abuz. Într-o intervenție la Antena3, el a arătat că medicii și specialiștii ar trebui să vorbească separat cu băieții și fetele despre problemele de natură intimă.

„Vârsta la care trebuie să intre un copil în cunoștințele vieților personale, trebuie să fie într-adevăr vârsta de 14 ani. Atunci este vârstă și când un copil primește buletinul și este și vârsta pubertății, când războiul hormonilor intră în trupul lui și începe să își facă activitatea biologică. Legat de problematica părinților, ca om care spovedesc tot felul de oameni, la orice fel de vârstă, să știți că cei mici, la vârsta de 12-13 ani iau cunoștință cu lumea pornografică”, a arătat preotul la Antena3.

Clericul de la Mănăstirea Vlădăceni din județul Iași a explicat că părinții ar trebui să pună accentul, în educația pe care o dau copiilor, până la vârsta de 12-13 ani, pe partea de civilizație, morală și etică.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Când avem de a face cu părinți responsabili sau cu niște părinți care și-l educă pe cel mic într-un mod civilizat și moral, etic, părinții pun accent pe două lucruri: 1. să fie educat prin învățătura pe care a dobândit-o în sânul familie, să pună accent pe școală și pe valorile intelectuale, iar după vârsta de 12-13 ani, nu cred că e o rușine ca părinții să vorbească despre aceste lucruri”, a mai spus preotul.

Pe de altă parte, el a precizat că ar fi o greșeală ca educația sexuală să se facă de la o vârstă fragedă, când copilul este inocent, iar mintea sa absoarbe cunoștințele ca un burete.

„Noi nu avem ce căuta cu educația sexuală de la 1-7 ani, unde copilul e inocent, rușine, sfiala, pudicitatea, iar mintea lor e ca un burete”, a spus Părintele Calistrat.

Camera Deputaților a decis că în şcoli se vor derula, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv de educaţie sanitară pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor. Deputații au adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.