Eduard Hellvig: “Nu cred că Serviciul Român de Informaţii este respectat din cauza fricii”
- Dodo Romniceanu
- 21 decembrie 2015, 09:10
Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, este convins că instituţia pe care o conduce este respectată de români nu din cauza fricii, ci mai ales pentru că “a ales să facă lucrurile în aşa fel încât să consolideze democraţia, statul de drept şi să determine instituţiile statului român să funcţioneze în interesul cetăţeanului”
Într-un interviu acordat cotidianului Adevărul, Eduard Hellvig precizează că “Serviciul Român de Informaţii se bucură, astăzi, de o încredere foarte mare”, dar admite că este nevoie de mai multă transparenţă din partea insituţiei. “Un serviciu secret, după cum spunea un coleg olandez, nu înseamnă un serviciu secretos”, mai spune Hellvig.
“Sunt de acord că percepţiile se construiesc pe baza unor realităţi de suprafaţă, a unor reprezentări. Eu am mai spus că, personal, cred că Serviciul trebuie să devină mai transparent. Transparentizarea unui serviciu de informaţii nu este un lucru deloc uşor, şi asta nu pentru că SRI nu şi-ar dori, ci pentru că presupune un set de acţiuni şi de măsuri care intră oarecum în contradicţie cu ideea de serviciu secret. Un serviciu secret, după cum spunea un coleg olandez, nu înseamnă un serviciu secretos. Din această perspectivă, cred că Serviciul Român de Informaţii trebuie să continue procesul de transparentizare, atât cât îi poate permite tipul de activitate pe care îl are. Transparentizarea este un proces de durată, nu se poate realiza peste noapte. Este vorba de o schimbare de paradigmă, aşa cum este şi raportarea Serviciului la cetăţean: ţine de mentalităţi, de disponibilitate, de înţelegere, de o societate care să aibă încredere că ceea ce face SRI este în interesul cetăţeanului. Serviciul Român de Informaţii se bucură, astăzi, de o încredere foarte mare, dar ştim bine că această încredere poate fi pierdută uşor”, precizează directorul SRI.
Întrebat dacă “această încredere se traduce, de fapt, prin teamă”, Hellvig a respins categoric această posibilitate.
“Nu cred că Serviciul Român de Informaţii este respectat din cauza fricii. Eu am fost, până acum nouă luni, om politic, iar respectul meu faţă de Serviciul Român de Informaţii nu venea din teamă, ci din faptul că această instituţie a ales să facă lucrurile în aşa fel încât să consolideze democraţia, statul de drept şi să determine instituţiile statului român să funcţioneze în interesul cetăţeanului. Desigur, este un proces îndelungat şi transformarea unei societăţi nu se face doar cu o singură instituţie. Revenind la transparenţă, aceasta e necesară tocmai pentru a îndepărta anumite imagini care pot fi construite şi care au legătură cu trecutul tenebros al României. Se vorbeşte, de exemplu, foarte mult de faptul că Serviciul Român de Informaţii ascultă cetăţenii. Serviciul Român de Informaţii a înregistrat o diminuare semnificativă a ponderii mandatelor de siguranţă naţională din totalul măsurilor autorizate pentru interceptări. Concret, mandatele de siguranţă naţională au scăzut, ca pondere, la jumătate, de la aproximativ 10% la 5% din numărul total al actelor de autorizare. Acesta este un lucru important şi demonstrează că Serviciul are capacitatea de a-şi îndeplini misiunea la fel de bine, utilizând şi alte instrumente legale, complementare, mult mai eficiente şi mai adecvate pentru a răspunde la realităţile cu care ne confruntăm”, a mai declarat Eduard Hellvig.