Editura Polirom la Târgul Internațional de Carte și Muzică Libris Brașov, 2018
- Florian Saiu
- 16 martie 2018, 11:28
Editura Polirom participă la cea de-a XV-a ediție a Târgului Internațional de Carte și Muzică Libris Brașov cu peste 500 de titluri, toate aflate la reducere (20%)
Ediția din acest an a Târgului Internațional de Carte și Muzică Libris va avea loc în perioada 22-25 martie 2018, în Aula Universității Transilvania din Brașov (Bdul Iuliu Maniu nr 41A).
Programul de evenimente* al Editurii Polirom din cadrul târgului, mai jos.
Sâmbătă, 24 martie
• ora 14.30: Collegium. Litere
Lansare de carte & ședință de autografe
Frumoasa necunoscută. Literatura și paradoxurile teoriei, de Carmen Mușat
Vor vorbi, alături de autoare: Rodica Ilie, Romulus Bucur, Adrian Lăcătuș
Carmen Muşat: Cartea aceasta nu-şi propune să ofere răspunsuri sau să reia, sintetic şi pasiv, în genul manualelor, răspunsurile altora la întrebările pe care literatura le provoacă. E pledoaria mea pentru capacitatea teoriei literare de a oferi căi de acces în lumile posibile ce iau naştere, prin intermediul limbajului, la intersecţia vieţii reale cu ficţiunea. Şi este, totodată, o încercare de a «îmblânzi» teoria, situând-o în raport cu lumea şi cu percepţia asupra lumii, pe care fiecare autor în parte o proiectează în opera lui. Mi-a stat alături, în acest demers, copilul care am fost şi care, în pofida trecerii anilor, mă însoţeşte încă pretutindeni.
Mai multe detalii, aici.
• ora 15.00: Fiction Ltd.
Lansare de carte & ședință de autografe
Supa de la miezul nopții, de Marta Petreu
Vor vorbi, alături de autoare: Rodica Ilie, Adrian Lăcătuș
Gelu Ionescu: Viaţa, în acest roman, se trăieşte între brutalitate şi suferinţă – rarele momente de dragoste aduc o bucurie împalidată. Naraţiunea, ce migrează de la o voce la alta – verosimil şi convingător –, e întretăiată de o precizie poetică inimitabilă, de o vibraţie de rară puritate. Supa de la miezul nopţii este un roman tulburat de originalitatea tragică a felului cum destinele personajelor se intersectează şi, în cele din urmă, se distrug. Între tragicul moment al ultimei supe şi plăcerea dejunului pe iarbă se strecoară, din adîncuri, strălucirea de argint viu a ironiei. Căci aşa se întîmplă uneori în viaţa literaturii: ironia sublimează tragicul. Oare şi inversul e posibil, e verosimil? ne putem întreba, la sfîrşitul lecturii...
Mai multe detalii, aici.
• ora 16.00: Lansare de carte & ședință de autografe
Mic almanah al marilor oameni (pe care i-am cunoscut), de Teododor Baconschi
Vor vorbi, alături de autor: Caius Dobrescu, Laurențiu-Ciprian Tudor
Teodor Baconschi: N-am căutat nici să mitizez nişte figuri deja legendare (în anumite cazuri), nici să le supun unei brutale demitizări (de tip senzaţionalist). Am preferat să amestec tonul memorialistic şi expozitiv cu prezentarea realistă, confirmabilă din alte surse. Pe unii dintre marii oameni cuprinşi în antologia mea i-am cunoscut îndeaproape, locuind chiar în intimitatea lor sufletească, pe mulţi alţii i-am întîlnit o zi sau doar o oră, fără să le pot scotoci sertarele secrete.
Mai multe detalii, aici.
• ora 17.00: Biblioteca Polirom
Lansare de carte: Fiica Estului, de Clara Usón
Un roman despre Ana Mladić, fiica generalului care a schimbat chipul Europei
Vor vorbi: Mariana Sipoș (traducătoarea romanului), Georgeta Moarcăs, Radu Paraschivescu
Această traducere a fost publicată cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Sportului, Spania.
Pentru Fiica Estului, Clara Usón primeşte Premiul Ciudad de Barcelona şi prestigiosul Premio de la Crítica, o recompensă literară acordată anual celui mai bun roman scris în limba spaniolă din întreaga lume.
Clara Usón: Fiica Estului e un text hibrid, unde realitatea şi ficţiunea se întrepătrund indisociabil şi care trebuie citit ca o operă romanescă, nu ca un eseu ori o biografie.
Mai multe detalii, aici.
* Lansările de carte&ședințele de autografe vor avea loc în spațiul de evenimente al tîrgului.