EDITORIALUL EVZ: Sire sau Excelență?

EDITORIALUL EVZ: Sire sau Excelență?

Florian Bichir: "10 mai reprezintă o zi plină de simboluri, încărcată de glorie."

Pe 10 mai 1866, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen sosea în București și depunea jurământul în fața parlamentului. Pe 10 mai 1877, după ce cu o zi înainte parlamentul dezbătuse problema, Carol I proclama solemn Independența absolută a României. În zadar comuniștii au încercat să mute data pe 9 mai - decizia parlamentului - pentru că independența a fost proclamată de viitorul Rege Carol I. Și tot într-o dată de 10 mai 1881, Carol I a fost încoronat ca Rege, iar România a fost ridicată la rangul de Regat. Din motivele enumerate mai sus, 10 mai a fost Ziua Naţională a României între 1866-1948.

Evident, monarhia a avut un rol benefic în istoria României, sub cei patru regi. Carol I a fost un rege care a reușit să modernizeze țara, să o scoată din zona Orientului și să o ducă în Europa. Ferdinand a făurit o țară jerfindu-și sentimentele, familia și religia pe altarul național. Carol al II-lea, fără îndoială un om excepțional de înzestrat, nu doar fizic, ci și intelectual, a fost un Mecena al culturii, dar o catastrofă din punct de vedere politic. Despre ultimul rege, Mihai I, e prea devreme să vorbim, iar faptele sale - de la arestarea lui Antonescu, 23 august, la decorarea de Stalin, renunțarea la tron - sunt prea recente pentru a le discuta fără a provoca dezbateri nesfârșite și poate inutile.

Dincolo de aceste date istorice, astăzi data de 10 mai capătă o altă turnură pentru că Radu Duda - din 1999 principe de Hohenzollern-Veringen - a decis să candideze la funcția de președinte al României. Monarhic, titulatura sa oficială este de Alteța Sa Regală Principele Radu al României, iar din acest punct de vedere - dacă ar câștiga - e greu de spus ce titulatură va primi: Excelența Sa Președintele României, Principele.... Lăsând gluma la o parte e cel puțin ciudat jocul acesta constituțional. Regele Mihai a declarat că nu a renunțat niciodată la prerogativele sale, dar îl sprijină pe prințul Radu în confruntarea pentru postul de președinte al unei republici. Dacă o făcea fără știrea Regelui Mihai, Radu Duda putea fi acuzat ușor de lezmajestate!

Astfel de încurcături și bălmăjeli au mai existat. În 1992, Radu Câmpeanu, pe atunci președinte PNL, a propus ca Regele Mihai să candideze la preşedinţie, el socotind această inițiativă drept: „cea mai inteligentă propunere făcută în ţara noastră, în ultimul timp”.

A existat e drept o tentativă europeană a Caselor Regale detronate să revină în politică, cazurile lui Otto de Habsburg şi Simeon al Bulgariei fiind elocvente în acest sens. Ambele s-au terminat însă cu un eșec.

Orice ar spune prințul Radu, principalul său capital de popularitate rămâne monarhia. De fapt, el - ca independent - propune soluția unui monarh ales din cinci în cinci ani. Fără a avea un partid propriu și deasupra acestora și a coteriilor lor. La prima vedere, proiectul pare viabil, dar să nu uităm că trăim în România, unde totul este politizat. Iar prințul Radu pare nobil, dar e prin alianță!

Ne puteți urmări și pe Google News