EDITORIALUL EVZ: Şi Crin are Elenele sale

EDITORIALUL EVZ: Şi Crin are Elenele sale

Mircea Marian: "Nu cred că liberalii vor avea dreptul să-l mai ironizeze pe Băsescu pentru faptul că le protejează pe Elena Udrea şi Elena Băsescu."

La doar o săptămână după ce Crin Antonescu a preluat conducerea PNL, partenera sa, Adina Vălean, a fost plasată pe locul doi pe listele de candidaţi la alegerile pentru Parlamentul European. Înaintea lui Renate Weber, cea care este de departe cel mai cunoscut şi mai merituos europarlamentar român.

Pentru că păşesc pe un teritoriu minat, sunt obligat să fac nişte precizări. Nu am nimic împotriva relaţiei dintre Adina Vălean şi Crin Antonescu. Nu mă priveşte viaţa lor personală. Nu vreau să sugerez că ar fi ceva imoral şi nu sunt absurd să am pretenţia ca, în secolul XXI, o astfel de legătură să fie obligatoriu certificată cu acte. Dar cred că-mi pot permite să susţin că Antonescu comite, cam prea repede de la preluarea puterii, un abuz. Adina Vălean a fost un europarlamentar relativ sârguincios şi cam atât.

În schimb, Renate Weber s-a impus ca o personalitate în bătălia pentru drepturile civile, iar intervenţiile ei publice au fost mediatizate chiar şi atunci când nu aveau legătură cu Parlamentul European. Ea a cerut demisia vicepreşedintelui Comisiei Europene, Franco Frattini, atunci când acesta a contestat dreptul la liberă circulaţie a cetăţenilor din UE. Weber a fost unul dintre foarte puţinii politicieni români care au avut curajul să ceară recunoaşterea independenţei statului Kosovo. S-ar putea ca, în relativ scurt timp, cei care jurau că acest lucru nu se va întâmpla niciodată, să fie obligaţi să-şi retracteze afirmaţiile categorice. În consecinţă, nimic nu justifică plasarea inodorei, incolorei şi insipidei Adina Vălean deasupra lui Renate Weber, în ierarhia listei PNL.   Dar acesta nu este singurul abuz pe care-l patronează noul preşedinte al PNL. Pe locul patru, eligibil, al listelor de candidaţi la Parlamentul European se află Ramona Mănescu, a cărui unic merit pare a fi acela că este soţia deputatului liberal Rareş Mănescu, preşedintele organizaţiei din sectorul şase şi recent ales în Biroul Politic Central al partidului. Ea îl devansează pe Magor Csibi, un foarte tânăr europarlamentar liberal care s-a impus ca un specialist în probleme de mediu. Csibi pare că va ajunge pe locul 11 al listei, în timp ce lui Daniel Dăianu i s-a oferit poziţia a opta, pe care fostul ministru de finanţe a refuzat-o.   Nu vreau să mai deschid acum o discuţie şi despre faptul că în fruntea candidaţilor liberali se află Norica Nicolai. Este problema lor dacă vor să sperie alegătorii. Dar îmi aduc aminte de vremea când, cu un zâmbet mefistofelic pe buze, Ludovic Orban le recomanda femeilor din PNL să nu meargă pe drumul deschis de personaje precum Elena Udrea, Mioara Mantale sau Raluca Turcan. Să nu se culce cu politicieni pentru a face carieră în politică. Bun sfat, iar eu sunt perfect de acord cu el. Dar oare îl va întreba Ludovic Orban pe prietenul său Crin Antonescu în ce măsură mai este valabilă, în PNL, această recomandare?

Ne puteți urmări și pe Google News