EDITORIALUL EVZ: Promulga sau nu promulga?

EDITORIALUL EVZ: Promulga sau nu promulga?

Ioana Lupea: "Precautia presedintelui nu-i incalzeste cu nimic pe parintii si bunicii care prefera promisiunea, realismului".

Va promulga sau nu va promulga Traian Basescu legea pensiilor, aceasta-i intrebarea verii. Guvernul a raspuns exigentei prezidentiale de a prezenta resursele, fara sa identifice alte izvoare bugetare decat cele mentionate anterior pentru majorarea pensiilor.

S-a angajat insa ca nu va creste taxele si impozitele si a facut uitata propunerea lui Varujan Vosganian, de extindere a bazei de impozitare, masuri fiscale ce ingrijorau clasa mijlocie activa si profesiile liberale, mentinandu-si in schimb, pentru aceleasi categorii, promisiunea reducerii CAS.

Daca aceasta strategie este realista economic vor stabili specialistii si, probabil, noi toti pe propria piele. „The Economist”, o publicatie recunoscuta pentru pertinenta analizelor si prognozelor sale, prevedea o criza a economiilor din Europa Central-Rasariteana care, aflate sub presiuni politice, se dedau la cheltuili bugetare riscante (inflationiste, generatoare de deficit) mentionand si Romania. 

Revenind la intrebarea initiala, majorarea pensiilor reprezinta o miza pentru actorii politici in competitie electorala. PSD nu a reusit sa se impuna ca autor al legii, ar fi fost si dificil din moment ce beneficiarii au inradacinata convingerea ca banii vin de la guvern. Primele sondaje de opinie vor evalua cum si-au impartit social-democratii si liberalii roadele legii privind marirea pensiilor.

Nu intamplator, cel care a intervenit critic pe acest subiect este Traian Basescu si nu Partidul Democrat, votant al legii in parlament cot la cot cu ceilalti senatori si deputati. De deasupra politicii, Basescu isi poate permite o atitudine ce ar costa electoral PD in euroalegeri. Democratii se bucura totusi de aprecierea unui procent in jur de 10% din partea persoanelor de peste 60 de ani.

Potrivit unui studiu sociologic, non-votantul tipic al presedintelui Traian Basescu este exact pensionarul cu venituri mici care are mai multa incredere in premierul Calin Popescu-Tariceanu. Catalogand legea drept o posibila pacaleala, Traian Basescu a incercat, de fapt, sa semene in randul pensionarilor indoiala asupra sinceritatii guvernului.

Fara niciun argument guvernamental in plus in favoarea majorarii pensiilor, lui Traian Basescu ii va fi dificil sa justifice promulgarea. La fel de greu ii este insa si sa nu o promulge, chiar daca nu pierde electoral. Precautia presedintelui nu-i incalzeste cu nimic pe parintii si bunicii care prefera promisiunea, realismului, speranta, certitudinii.

Iar pensionarii, nevotanti ai presedintelui, sunt jumatate din populatia Romaniei de ale carei drepturi fundamentale un presedinte trebuie sa se ingrijeasca. Inflatie, deficit sunt abstractiuni fata de cativa lei in plus in buzunar.

In plus, banuiala ca opozitia fata de lege se datoreaza competitiei cu PNL, posibil castigator al actiunii guvernamentale, il face pe Traian Basescu sa treaca drept un cinic. Cel mai probabil seful statului va promulga legea de marire a pensiilor, dar nu fara sa avertizeze asupra responsabilitatii guvernului in caz de esec.

Ne puteți urmări și pe Google News