EDITORIALUL EVZ. Primarul Constanței, protagonist în telenovela „Mazăre zdrobită”
- Violeta Fotache
- 11 aprilie 2014, 00:00
Justiția a lovit în baronetul corupt și băgătorii de seamă care îi înconjoară, cu probe puternice adunate de procurori și confirmate de judecători, prin măsurile preventive dispuse împotriva lor.
Adrian Duicu, baronul de Mehedinți care a încercat să-și impună rețeaua criminală în chiar sânul Doamnei oarbe cu balanță, a primit mandat de arestare.
Asta înseamnă că și judecătorii au considerat, la fel ca procurorii, că există probe puternice și că pericolul pe care îl reprezintă președintele de Consiliu Județean este atât de mare încât se impune arestarea lui preventivă. La fel s-a întâmplat și în cazul „Împărtului” Mișu Vlasov care se zbate - cu tăria pe care i-o dă averea pe care a strâns-o nu chiar la lumina zilei - să scape de mandatul de arestare preventivă pe care l-a primit fiindcă vindea, total ilegal și ca pe propriul bun, verdicte ale Curții de Arbitraj Internațional. Instanțele au considerat, ca și procurorii, că sunt probe care susțin comiterea faptelor și că lăsarea în libertate a inculpatului prezintă un pericol social ridicat. El a fost devoalat lumii de către procurorii DNA cu ceva vreme înainte de izbucnirea scandalului de corupție de la Mehedinți.
Din seria ultimelor cazuri scoase la lumină, Radu Mazăre își joacă, așa cum ne-a obișnuit, rolul. Acum nu e nici salvamar, nici fascist , nici prinț al dansului. În realitate, Mazăre este inculpat, acuzat de corupție. Dar conform scenariului, el pozează în victimă a unei justiții „băsiste”. Personajul care conduce de câteva mandate destinele municipiului Constanța a atacat frecvent Justiția, transmițând către cetățeni numai mesaje unul și unul, „mișto”, dar toate false.
Radu Mazăre nu a ratat ocazia de a se da din nou în stambă, după ce judecătorii au decis că edilul poate fi cercetat în stare de libertate, dar sub control judiciar. Deja primul episod al telenovelei „Mazăre zdrobită” avusese loc în chiar ziua reținerii sale de către procurorii DNA. Mulțimea de săraci din cartierul Henri Coandă - ridicat, cu sudoarea șpăgii, din banii contribuabililor (și nu ai excentricului primar) - își striga iubirea față de edilul „binefăcător” și cerea, în fața camerelor de filmat, desființarea DNA.
Bieții amărâți fuseseră momiți în stradă de declarațiile lui Radu Mazăre. Acesta le-a indus ideea că dacă el va fi arestat, ei vor ajunge în stradă. Al doilea mesaj fals pe care li l-a băgat în creiere este cel prin care i-a făcut să creadă că îl iau „procurorii lui Traian Băsescu”. Scena era perfectă pentru pus presiune pe magistrații care aveau să decidă „a fi sau a nu fi mazăre la închisoare”.
După ce s-a văzut scăpat de arestul preventiv, primarul Constanței, cu aerul unui cunoscător în ale dreptului, a indus alte mesaje false, acreditând ideea că nearestarea lui este sinonimă cu vinovăția procurorilor. Vezi, dragă, Doamne, aceștia ar fi comis fie un abuz, fie ar fi slab pregătiți. În realitate, faptul că „trei instanțe” au dispus o măsură restrictivă de libertate împotriva lui Radu Mazăre ( e drept, nu pe cea mai dură: arestul) înseamnă că judecătorii, la fel ca și procurorii, au constatat că există probe privind comiterea infracțiunilor. Mai înseamnă că judecătorii, diferit de procurori, au considerat că - pe o scală de la 1 la 10 - pericolul pe care îl reprezintă inculpatul Mazăre este de 8 și nu de 10, cum au considerat procurorii când au cerut arestarea lui preventivă.
Toate manipulările orchestrate împotriva Justiției de inculpați cu funcții importante în stat par să aibă undă verde de la primul PSD-ist Victor Ponta. Acesta, în calitatea lui de premier, nu avea voie să gireze asemenea tip de mesaje. Ba, mai mult, Victor Ponta, ca premier, nu avea dreptul de a induce în opinia publică minciuna că Justiția este a lui Băsescu, deci politică, și statul polițienesc, al cagulaților. În loc să se disocieze de asemenea cazuri, Ponta a pus încă o dată în joc imaginea României în lume. S-a luat de mână cu corpuții!