Practic referendumul a fost invalidat. Nu ştiu cât va fi participarea. Pare a fi undeva la 37-38%, dar nu pot să ştiu cât de mare va fi frauda. S-a întâmplat un lucru bun. O minoritate inteligentă a reuşit să salveze ţara de la un dezastru. Nu sunt însă alte mari motive de bucurie. Vreau să fac o listă a consecinţelor acestei aventuri politice în care ne-au aruncat doi inconştienţi, Ponta şi Antonescu, manipulaţi de o clică penală.
1. Au distrus credibilitatea României pe pieţele financiare internaţionale – asta înseamnă dobânzi mai mari, reticenţe majore ale potenţialilor investitori.
2. Au provocat o creştere fără precedent a cursului Euro-Leu, ceea ce a dus la creşterea ratelor efective pe care românii le plătesc la bancă.
3. Au consolidat un puternic curent anti-european care ne va crea mari dificultăţi de acum înainte în relaţiile cu partenerii de la Bruxelles.
4. Au îndepărtat perspectivele României de aderare la spaţiul Schengen.
5. Au ridicat dubii majore asupra aranjamentului instituţional din România – practic e oricând posibil un puci parlamentar.
6. Au inoculat ura şi au adâncit falia între categorii sociale, dar şi între zone geografice.
7. Au ridicat dubii serioase asupra ataşamentului clasei politice faţă de valorile europene.
8. Au speriat o bună parte din investitorii străini existenţi în România care aşteaptă acum proxima ocazie să îşi mute afacerile.
Repet, toate acestea consecinţe sunt chiar în contextul întoarcerii preşedintelui Traian Băsescu la Cotroceni. Aceste daune aduse României sunt incomensurabile în bani.
Probabil că nici măcar Mineriada din 1990 nu a produs consecinţe atât de dezastruoase pentru ţară. Ne aşteaptă un drum greu, foarte greu, de reclădire a credibilităţii României.
Dar, înainte de a porni la acest efort naţional de reconstrucţie, e nevoie de o delimitare a responsabilităţilor individuale.
Nu poţi să te ascunzi veşnic în spatele a 256 de parlamentari şi a doi iresponsabili, dispuşi să facă orice pentru maşină la scară, coloană oficială, prază şi protecţie etc. Sunt câteva chipuri de pe care trebuie dat jos vălul. Şi ei trebuie să plătească. Pentru că dacă nu vor plăti, atunci nu putem transmite nici un semnal de încredere unei lumi occidentale şocate de ceea ce s-a întâmplat în România.
"Sunt câteva chipuri care trebuie să plătească. dacă nu vor plăti, nu putem transmite niciun semnal de încredere unei lumi occidentale şocate de ceea ce s-a întâmplat în România."