EDITORIALUL EVZ: Matei Corvin, între Matyas Kiraly sau Mathias Rex
- Florian Bichir
- 2 aprilie 2011, 00:00
Astăzi are loc la Cluj-Napoca un gest pe care îl consider benefic şi care poate fi - să dea bunul Dumnezeu - începutul unei convieţuiri normale a romanilor cu maghiarii. Mai ales că în ultimul timp spiritele au fost agitate de gestul inconştient şi teribilist al lui Csibi Barna.
Care n-a găsit altceva de făcut de Ziua Maghiarimii decât să spânzure o păpuşă care-l închipuia pe Avram Iancu! Astăzi, la Cluj-Napoca e redezvelită statuia lui Matei Corvin. E vorba, practic, de grupul statuar al sculptorului Janos Fadrusz inaugurat în anul 1902 în piaţa centrală a oraşului.
Merită remarcat că proiectul lui Janos Fadrusz a obţinut Medalia de Aur a Expoziţiei Mondiale de la Paris din anul 1900. Ceremoniile organizate cu ocazia dezvelirii grupului statuar, la 12 octombrie 1902, au fost fastuoase. Guvernul Ungariei a fost prezent in-corpore. Familia imperială a fost reprezentată de tânărul arhiduce Joseph August, fiul arhiducelui Iosif, în numele împăratului-rege Francisc Iosif I.
La ceremoniile de azi, şi-au anunţat prezenţa - din partea română - premierul Emil Boc, vicepremierul Marko Bela, ministrul culturii şi patrimoniului naţional, Kelemen Hunor, şi secretarul de stat Vasile Timiş. Evident, nu putea lipsi Tokes Laszlo! Prezenţa premierului român, care ar trebui să ţină şi un discurs, era ieri încă discutabilă, pentru că acesta a invocat imparitatea reprezentării de stat, Ungaria fiind reprezentată doar la nivel de vicepremier.
Statuia Matei Corvin este văzută drept un simbol exclusiv maghiar. De altfel, fiul lui Iancu de Huneadoara este considerat drept unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. Corvin a domnit 32 de ani ca rege al Ungariei (1458-1490) şi domnia sa a fost una dintre cele mai strălucite din istoria Ungariei. Aşa că este normal ca, pe undeva, maghiarii din Transilvania, dar şi din întreaga lume să şi-l asume drept un simbol naţional.
Şi pentru noi, românii, Matei Corvin e important. Cel de-al doilea fiu al lui Ioan de Hunedoara, voievodul Transilvaniei, este cel despre care Nicolae Iorga a spus: "Învingător pretutindeni, învins numai la Baia de propriul său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită". După cum notează competentul istoric Tudor Sălăgean, statuia a suscitat, de-a lungul timpului, o serie de polemici, reflectate şi de incriptiile amplasate pe soclu: "Iniţial, textul acesteia a fost Matyas Kiraly, el fiind însoţit de o stemă a Ungariei mari.
După 1918, stema şi inscripţia au fost înlăturate, în locul lor fiind amplasat un text elaborat de Nicolae Iorga. Între 1940 şi 1944, perioadă în care Clujul s-a aflat sub administraţie maghiară, stema regală a Ungariei şi textul Matyas Kiraly au fost reinstalate pe soclu. În perioada următoare, la sugestia inspirată a istoricului Constantin Daicoviciu, s-a recurs la o formulă general acceptată, prin amplasarea pe soclul statuii a numelui latin al regelui: Mathias Rex".
Important este că, pe lângă statuia ecvestră a lui Matei Corvin, în acest grup statuar se regăsesc alţi patru nobili: Blasiu Magyar, Stefan Zapolya, Stefan Bathory şi Kinizsi Pal, cunoscut de români ca Pavel Chinezul, comitele Timişoarei şi marele învingător al turcilor în lupta de la Câmpul Pâinii. Deci ansamblul cuprinde un rege pe jumătate român după tată şi un mare nobil român alături de alţi trei mari nobili maghiari. Istoricii au demostrat că modelul tripartit din Transilvania - maghiarii erau nobili, saşii erau orăşeni, iar românii erau ţărani - este total fals. Au existat familii nobiliare române, nobili care nu erau cu nimic mai prejos decât nobilii maghiari. Pe lângă Corvineşti, mai apar printre clasa magnaţilor - cel mai înalt rang nobiliar - Dragfieştii, Ungureştii de Nadastia, Ciulanii, Pongraţ de Dindeşti. Ca şi tatăl său, Matei Corvin s-a sprijinit în timpul domniei sale pe această masă de nobilime românească, reprezentând coloana vertebrală a oştii transilvănene.
Deşi este considerat rege maghiar, sub domnia lui Matei Corvin a avut loc un moment de afirmare a românilor. Sub el, nobilimea română a prosperat - aşa cum se vede şi din ansamblul statuar de la Cluj. Aşa că putem sărbatori şi noi, alături de maghiari, reinstaurarea statuii! Nu-l "confiscăm" pe Corvin, dar ştim clar că el a fost jumătate român!