EDITORIALUL EVZ: Kelemen Hunor sau Albă ca Zăpada în variantă maghiară

EDITORIALUL EVZ: Kelemen Hunor sau Albă ca Zăpada în variantă maghiară

În timp ce alegătorii români aşteaptă ca Albă ca Zăpada să se desprindă de confortul căsuţei celor şapte pitici şi să intre în politică, maghiarii ardeleni vor avea de ales, în 2012, între două Albe ca Zăpada. Sau Hofeherke, cum doriţi.

În UDMR se pregăteşte schimbarea conducerii organizaţiei, Marko Bela declarând deschis, weekendul trecut, procesul de succesiune la vârf, iar Tokes Laszlo îşi numără simpatizanţii pentru înfiinţarea unui nou partid politic al maghiarimii.

De regulă, în basme, binele se luptă cu răul şi învinge. În politică, mai ales în cea desfăşurată între graniţele României, trebuie să ai minte de copil de grădiniţă ca să mai crezi în Albă ca Zăpada. Sau Hofeherke, cum doriţi.

Viitorul preşedinte al UDMR va fi rezultatul unui compromis necesar păstrării echilibrului între tradiţionaliştii care mai privesc spre valorile fondatoare, grupurile de interese politico-economice precum cel al lui Borbely Laszlo, Verestoy Attila sau bihoreanului Kiss Alexandru şi tânăra generaţie mercantilă, care a sărit peste etapa studiului obligatoriu al istoriei maghiarilor direct în posturi guvernamentale. Iar Tokes Laszlo este antrenat pentru alegeri de fratele cel mare de la Budapesta, Orban Viktor, preşedinte FIDESZ şi premier al Ungariei, care-şi doreşte să aibă un cuvânt de spus în politica maghiarimii de peste hotare.

Frământările din elita politică maghiară sunt probabil urmărite de politicienii români direct interesaţi de ceea ce se va întâmpla în şi cu UDMR. Uniunea condusă de Marko Bela a fost, începând din 1996, elementul de stabilitate politică al guvernărilor, numit de rău-voitori oportunism.

În condiţiile în care alegătorii români au împărţit puterea între partide, refuzând să-i acorde unuia singur poziţia dominantă, UDMR a asigurat majoritatea necesară guvernării pentru toate cele trei formaţiuni politice importante, PSD, PNL, respectiv PDL. De numele viitorului preşedinte al Uniunii depind supravieţuirea actualului guvern până la alegeri, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu din funcţie, dar şi viitoarea majoritate a PSD, dacă acest partid va câştiga alegerile. Iar acesta va fi, după toate probabilităţile, Kelemen Hunor, delfinul lui Marko Bela. Preşedintele Uniunii va părăsi, după 17 ani, conducerea UDMR, "dar nu cu orice preţ".

La reuniunea reprezentanţilor unionali de la Târgu-Mureş, Marko a sugerat că se va retrage doar dacă la congresul din februarie va fi aleasă acea persoană care, din punctul lui de vedere, reprezintă garanţia că Uniunea va rămâne puternică, unită, capabilă să articuleze politic interesele comunităţii. Prin interese, tradiţonalistul Marko Bela nu înţelege ceea ce înţelege Borbely Laszlo, actualul ministru al mediului şi aspirant la şefia Uniunii, doar banii şi conversia lor în kilometri sau kilograme. Alegerea unui om de cultură ar transmite simbolic mesajul că UDMR va avea în continuare ca prioritate protejarea identităţii comunităţii maghiare.

Marko Bela le-a sugerat liderilor maghiarimii că, dacă procesul de succesiune nu duce în direcţia dorită sau, mai rău, dacă se va declanşa o criză de succesiune, va candida pentru încă un mandat. Cu Kelemen Hunor la conducere mai există o şansă ca UDMR să nu se transforme întrun SRL, după chipul şi asemănarea partidelor româneşti, gata să facă negoţ cu valorile care au asigurat supravieţuirea organizaţiei pe scena politică. Cu Borbely Laszlo ar fi ca şi cum însuşi sforarul Viorel Hrebenciuc ar ajunge preşedintele PSD.

Kelemen Hunor ar putea menţine echilibrul între grupurile de interese politico-economice, aşa cum a făcut-o Marko Bela. Borbely Laszlo, care a dobândit în ultimii ani prin funcţia guvernamentală multă influenţă, ar tranşa puterea în favoarea unui singur grup, al lui. Cu Kelemen Hunor la preşedinţia UDMR, actualul guvern şi-ar putea încheia mandatul în virtutea angajamentelor asumate de Marko Bela. Cu Borbely Laszlo există riscul ca, a doua zi după congres, PDL şi Traian Băsescu să se trezească din nou izolaţi pe scena politică. Kelemen Hunor, spre deosebire de Borbely Laszlo, are capacitatea să negocieze cu Tokes Laszlo, aşa cum a negociat şi Marko Bela cu fostul episcop pentru europarlamentarele din 2009, o alianţă.

Un nou partid maghiar susţinut de FIDESZ, pe fondul scăderii încrederii în UDMR ca urmare a măsurilor de austeritate, ar putea pune în pericol intrarea reprezentanţilor maghiarimii în parlament în 2012 şi implicit existenţa organizaţiei. Kelemen Hunor ar putea să fie Albă ca Zăpada. Sau Hofeherke, cum doriţi. În politică însă, finalurile nu sunt niciodată ca-n basme.

Ne puteți urmări și pe Google News