EDITORIALUL EVZ: Din nou despre Mitropolii

EDITORIALUL EVZ: Din nou despre Mitropolii

Problema Mitropoliei Clujului a fost bine gestionată, până în prezent, de Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Chestiunea în sine este sensibilă, pentru că există multă mândrie regională.

O rezolvare normală, lucru pentru care şi eu am militat, ar fi reîntoarcerea la vechea matcă. La o singura mitropolie cu sediul în Sibiul lui Andrei Şaguna. E vorba despre unitate, istorie şi tradiţie. Mai ales că Mitropolia Clujului s-a făcut cu încălcarea a nenumărate canoane. La prima vedere ar fi simplu. Numai că nu poţi să-i jigneşti pe clujeni, pe alţi ardeleni. Le desfiinţezi Mitropolia, pac peste noapte, aşa cum a fost ea înfiinţată. Ar percepe-o ca pe o retrogradare, ca pe o umilinţă.

În plus, dacă privim harta şi cifrele, e clar că inima Transilvaniei este la Cluj-Napoca. Iar clujenii sunt oameni mândri! Subiectul "Mitropolia" e trăit cu intensitate maximă. Din informaţiile mele, chiar premierul Emil Boc - clujean la origini - s-a interesat de chestiune şi a discutat îndelung cu Patriarhul României. A nu se uita că tot stafful PDL-ist a fost alături de vrednicul de pomenire ÎPS Bartolomeu când acesta a scindat Ardealul.

Cum poate fi rezolvată problema? Cu mult tact. Pentru că este greu să îndrepţi o nedreptate printr-o altă nedreptate, iar aici rolul principal de mediator îi aparţine Patriarhului. Nu mă îndoiesc că acesta, un diplomat pursânge, va găsi o soluţie onorantă, o pace în războiul bisericesc dintre Sibiu şi Cluj. Soluţie care va veni abia după alegerea şi instalarea noului vlădică de la Cluj şi nu înainte, aşa cum cred unii necatehizaţi într-ale Bisericii. S-ar relua astfel greşeala canonică a Mitropoliei Clujului. ÎPS Laurenţiu nu fusese instalat canonic la Sibiu ca Mitropolit al Ardealului, iar alţii, în frunte cu ÎPS Bartolomeu, fondau alte entităţi religioase.

Fără a comenta foarte mult, să trecem în revistă soluţiile Mitropoliei Clujului, cu precizarea că aceste variante circulă în înalte sfere religioase.

O prima soluţie ar fi ca la Cluj-Napoca să rămână o Mitropolie onorifică, iar ierarhul să poarte acest titlu, de Mitropolit. Circulă chiar o variantă ca ÎPS Laurenţiu ar putea candida pentru scaun de la Cluj. Prin alegerea sa, unirea este ca şi rezolvată, la Sibiu urmând să funcţioneze o Arhiepiscopie. Varianta are un singur dezavantaj major. Se va desfiinţa astfel istoricul scaun mitropolitan de la Sibiu al lui Şaguna, lucru care nu i-ar ferici aşa de mult pe sibieni.

Cu siguranţă, o soluţie de compromis este necesară. Şi mai ales, o reîmpărţire teritorială.

Pentru că nu este firesc ca Mitropolia Sibiului să rămână cu două judeţe, Sibiul şi Braşovul, plus o episcopie săracă şi oropsită precum Episcopia Covasnei şi Harghitei, iar Cluj-Napoca să rămână cu tot restul Transilvaniei. Dacă suntem oameni corecţi, trebuie să spunem că este aproape obligatoriu ca Mureşul şi Alba să aparţină Sibiului. Başca episcopia Devei şi Hunedoarei, care, printr-o eroare bisericească, aparţine de Mitropolia Banatului! Aşa s-ar echilibra cele două Mitropolii, Ardealul urmând să aibă în mod egal o Mitropolie de Nord şi una de Sud. Cu această ocazie s-ar putea înfiinţa mult doritele episcopii la Mureş, Bistriţa, Braşov. Iar pacea s-ar reaşterne peste mult încercatul Ardeal.

Repet pentru a nu exista nicio urmă de îndoială că aceste scenarii, variante, spuneţi-le cum doriţi, nu sunt ale mele personale, ci ale unor ierarhi, ale unor oameni remarcabili din Biserică. Aceştia, la rândul lor, ca şi mine, se întreabă ce soluţie va găsi Patriarhul Daniel pentru a pune capăt acestei tensiuni din Ardeal. Oricum un prim pas ar fi coordonarea celor două mitropolii. La înfiinţarea Mitropoliei Clujului se stabilise de Sfântul Sinod că cei doi ierarhi, ÎPS Laurenţiu şi ÎPS Bartolomeu, să se întâlnească minimum de trei ori pe an, dar acest lucru nu s-a petrecut, din diverse motive. Fie numai ca aceste întâlniri să aibă loc şi tot este un pas spre Unirea din Ardeal.

Vă spun cu maximă sinceritate, deşi eu rămân un apărător al Sibiului lui Şaguna, că aştept cu sufletul la gură ce se va întâmpla. O temporizare nu ajută nimănui, iar o soluţie trebuie dată!

Ne puteți urmări și pe Google News