EDITORIALUL EVZ: Cum a ajuns Vadim Tudor aliat cu Budapesta

EDITORIALUL EVZ: Cum a ajuns Vadim Tudor aliat cu Budapesta

Mă îngrozeşte din cale-afară modul urechist cu care unii naţionalişti percep subiectul Roşia Montană.

Inconştienţi, fac jocul Budapestei, ori se ştie - nu-i vorbă să fii extremist, şovin sau xenofob - că Ungaria, de-a lungul anilor, a avut parte numai de aversitate faţă de tot ce-i românesc. Nu ne ajung câteva tomuri bune pentru a scrie câte iniţiative bune şi generoase pentru noi au fost sabotate de Ungaria. La urma-urmei, fiecare ţară îşi vede de interesele sale, iar Ungariei îi convine o Românie pusă pe butuci, moartă de foame. Am scris acest lucru în "Evenimentul Zilei" - "Apel către popor: Băsescu fură aurul!", dar mă văd nevoit să dezvolt subiectul. Cei mai îndârjiţi duşmani ai acestui proiect sunt Ungaria şi Rusia! De ce? Păi, e la mintea cocoşului! Au ele interes ca România să-şi revină, să devină cel mai mare exploatator de aur din Europa?

Dar să o luăm ca la carte, cu materialul clientului. Ambasadorul Ungariei, Fuzes Oszkár, a declarat, în timpul unei vizite în judeţul Alba, că Ungaria este în continuare împotriva proiectului minier de la Roşia Montană: "Decizia este o responsabilitate a Guvernului României. Ungaria are convingerea şi opinia că acest proiect nu este bun pentru România, nu este util pentru România. Aceasta este părerea Ungariei". Bine măcar că a nuanţat în privinţa competenţei, că era chiar prea de tot! Un ambasador să dea sfaturi României! E vorba lui Ceauşescu, de (ne)amestecul în treburile interne. Iar, ulterior, acelaşi ambasador a declarat: "În cazul în care Guvernul şi Parlamentul român vor decide, totuşi, să înceapă exploatarea la Roşia Montană, pe care noi, indiferent ce ni s-ar spune, o considerăm periculoasă, Ungaria va avea peste 300 de întrebări pe această temă, de la problema fondurilor comune pentru prevenirea eventualelor consecinţe nefaste, până la protejarea mediului, dar şi a siturilor arheologice ale zonei. În plus, daţi-mi voie să vă spun: Roşia Montană nu e o afacere bună pentru România. (…)De aceea, repet, poziţia Ungariei faţă de acest proiect: nu, nu şi nu! No way!". Evident, pentru Ungaria era bună. Poate ar fi cazul să cerem şi noi protejarea lacului Balaton!

Hai să mai dăm exemple! Secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului din Ungaria, Illés Zoltán, a anunţat că Guvernul de la Budapesta va face tot posibilul ca mina de la Roşia Montană să rămână închisă. "Am luat legătura cu mai multe ţări din UE şi încercăm să mobilizăm toată Europa să se opună deschiderii unei mine, cu extracţie pe bază de cianură, în România. Demersul nostru nu este unul tâmpit, bazat pe orgoliu, ci susţinut de certificate de la mediu, care atestă cât de mare este pericolul, dacă se va deschide mina de la Roşia Montană. Pe baza cercetării efectuate de minister, am ajuns la concluzia că există şi alte opţiuni de extragere a minereurilor preţioase, diferită decât cea prin cianuri, mult mai ieftine şi fără repercusiuni devastatoare asupra mediului", a declarat Illes Zoltan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tabajdi Csabi, membru al Partidului Socialist din Ungaria, membru în comisia de petiţii a PE: "România ne-a dat exemplul Suediei şi Finlandei, unde se practică extracţia pe baza de cianuri, însă situaţia e complet diferită. Cele două ţări folosesc tehnologia închisă, adică resturile nu ajung în râuri. Chiar şi aşa, cele două ţări scandinave se află sub anchetă, fiindcă nu au respectat ordonanţa REACH, care se referă la înregistrarea materialelor dăunătoare. Până România nu face toate demersurile necesare să asigure protecţia mediului, nu ar trebui să fie lăsată să deschidă mina de la Roşia Montană. Proiectul nu este o problemă internă a României, fiindcă eventualele pagube asupra mediului se vor resimţi în mai multe ţări membre ale Uniunii Europene, dar şi în ţări în proces de aderare. Nu ne putem preface că astfel de catastrofe nu vor avea loc. Este răspunderea noastră să prevenim reapariţia unei astfel de situaţii, de aceea ne opunem, în totalitate, proiectului de la Roşia Montană". Reţineţi! Ne opunem în totalitate!!! Mai am o sacoşă de declaraţii, dar ajunge!

Ei bine, nu înţeleg cum un naţionalist, Corneliu Vadim Tudor, atacă proiectul Roşia Montană cu acelaşi argumente ca ale Budapestei. Şi cum oameni responsabili fac implicit un joc anti-naţional. Restul sunt detalii nesemnificative!

P.S. Aştept momentul să fiu acuzat că m-am vândut "mafiei aurului", lui Soros care plăteşte canpania anti-Roşia Montană sau mai ştiu eu cui!