EDITORIALUL EVZ: Crin se visează Putin, Ponta Medvedev, în timp ce PDL marchează puncte

EDITORIALUL EVZ: Crin se visează Putin, Ponta Medvedev, în timp ce PDL marchează puncte

După ce au pierdut preşedinţia Senatului şi nu au reuşit să-l suspende pe Traian Băsescu, Crin şi Ponta au planuri din ce în ce mai mari. Profesorul Antonescu îi explică mai tânărului său coleg cum curge istoria.

Iată, de exemplu, la 8 iunie 1940, când s-au sărbătorit zece ani de la "Restauraţie", regimul lui Carol al-II-lea părea unul pe vecie. Cel puţin din februarie 1938 Regele conducea autoritar ţara. Îşi consolidase poziţia pe toate planurile. Iar ziua de 8 iunie a fost chiar o încununare a acelei dictaturi. După nici trei luni Carol al- II-lea era înlăturat.

Dacă am încerca şi dacă putem să ne "mutăm" în luna septembrie a anului 1940, legionarii, care au luat puterea, păreau nemuritori. Fără a intra în amănunte, ei doreau să schimbe totul din temelii având robuste rădăcini patriotice. N-au rezistat decât patru luni după care au reuşit performanţa să iasă definitiv din istoria României. Crin povesteşte. Ponta visează. "Domniile" scurte nu prea îi plac. Ion Antonescu din ianuarie 1941 până în august 1944, cu condamnare la moarte. Nici regimul Petru Groza din martie 1945 până la 30 decembrie 1947 nu-i surâde. Profesorul de istorie ştie însă cum să-i ridice moralul. Regimului comunist nu îi acorda nimeni nici o şansă. O Românie interbelică înfloritoare a fost aproape ştearsă de pe faţa pământului de un tsunami bolşevic. În fruntea ţării au apărut nişte neştiutori de carte culminând cu tatăl analfabeţilor. Ei bine aceştia şi familiile lor au rezistat aproape o jumătate de secol. Iată, se poate şi cu greşeli, cum au mai făcut şi ei doi. Trebuie să simţi poporul să ştii când şi ce să îi spui, restul vine de la sine. Ei doi cred că ştiu.

Ponta a găsit şi o soluţie contemporană. Vor fi pe rând preşedinte şi prim-ministru. Ca Putin şi Medvedev. Aici tânărul partener al lui Crin Antonescu a avut o idee deosebită, dar s-a şi trădat puţin. În familia lui ambiţiile sunt mai mari decât funcţia de prim-ministru. Oamenii sunt bogaţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Le-a ieşit totul până în prezent şi de ce nu le-ar merge şi asta. I se spusese cam imperativ şi el nu a avut răspuns. După această discuţie, el ar merge acasă şi ar spune că s-a rezolvat aşa cum trebuie. Întâi Crin şi apoi el, ca Putin şi Medvedev. Familia, tata-socru sau soţia, numai unul dintre naşii copilului ştie, pentru că mai ascultă, nu au fost de acord. Dacă ar fi să se respecte nişte adevăruri istorice, Ponta e mai înalt decât Crin. Cum este Putin faţă de Medvedev. Aşa vede Provincia şi, poate, are dreptate.

"Putin sau Medvedev" nu se ştie, dar l-am numit pe Crin Antonescu nu stă cuminte. El nu are proptele în familie. După ce îşi duce copilul la şcoală stă puţin la un McDonald's, din zona Buzeşti. Aici, dimineaţa devreme, sunt conspiraţii mărunte. Dar seara, la Doina sau Aquarium (El Capitan-Snagov e cam amintire ca şi Patriciu) să vezi ce mese, ce discuţii, ce proiecte!

Comesenii sunt de multe ori oameni veniţi dinspre PDL. Vine vorba şi de o colaborare, fără precizarea dacă ordinul e de sus sau nu. Oricum e bine. Crin ar vrea. Întâi cu condiţii, cu tocmeală pe judeţe, circumscripţii şi decompensate, apoi doar despre o poziţie cât de cât în Parlament. Şi dacă nu se poate, şi nu se poate să fie acceptate condiţiile lui, pentru că, în fond, ne bazăm doar pe impresie artistic (importantă altfel) îl interesează doar poziţia lui. De Preşedinte, dacă s-ar putea.

Cine ştie cine are şanse mai mari? Ponta din patul germinativ, cu îngrăşăminte naturale, al familiei? Geoană care are un cec în alb de la alegerile trecute, mai ales că a interpretat "Mihaela, dragostea mea" ca la Scala din Milano? Deocamdată nu ştie nimeni.

În tot acest timp PDL marchează puncte. Câţiva miniştrii ies în evidenţă. S-au adus o droaie de bani europeni, se construiesc multe obiective edilitar-gospodăreşti. Acestea rămân. Chiar, pe ansamblu, România se situează bine în contextu crizei. Cu timpul unele măsuri de austeritate vor fi înţelese, acceptate şi aplaudate.

P.S. Nu mă mai puneţi în Felixometru, domnule Dan Voiculescu! Eu ştiu că sunteţi patriot şi veţi răspunde întotdeauna intereselor naţionale. O să vedeţi.