EDITORIALUL EVZ CHIȘINĂU. Post-factum Bruxelles 27 iunie 2014

EDITORIALUL EVZ CHIȘINĂU. Post-factum Bruxelles 27 iunie 2014

Să spunem că deja este istorie! Pe 27 iunie 2014, la Bruxelles, Moldova, Georgia și Ucraina au semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană!

Un pas uriaș către integrarea în UE și către lumea Europei civilizate. Rusia a cam strâmbat din nas, văzând că pierde teren, iar Poroșenko a semnat cu stiloul primit la Summitul de la Vilnius. Post-factum, greul abia acum începe! Și pentru Europa și pentru cele trei fericite semnatare! Frământările Europei Unite sunt profunde!

Istoria se scrie mereu sub ochii noștri, dar din păcate, de cele mai multe ori, trăind-o live, parcă nu îi dăm atenția cuvenită și parcă refuzăm să luam aminte la provocările ei! În aceste minunate zile de sfârșit de iunie mai multe evenimente și declarații s-au succedat într-un ritm destul de alert și parcă ironia sorții sau perceptul potrivit căruia nimic nu e întâmplător au completat evenimentele marcante. Nu mai există nicio fărâmă de îndoială că momentul 27 iunie 2014 a fost unul istoric și că Moldova, Ucraina și Georgia și-au văzut împlinite măcar acele fărâme de vise europene spre care nădăjduiesc de mulți ani. E foarte clar că nu mai există cale de întoarcere și că, mai devreme sau mai târziu, extinderea UE se va face și peste teritoriile acestor republici mândre. Dar cine se poate gândi oare, acum, în aceste momente, la ceea ce va urma? Cine se poate gândi că greu de abia acum începe? Ucraina e în continuare măcinată de atacurile sângeroase ale separatiștilor și în timp ce Poroșenko semna Acordul de Asociere, unii se grăbeau să proclame regiuni din Est ca fiind independente și guvernate de o constituție proprie, iar asta se petrecea sub privirea suspect de îngăduitoare al Mamei Rusii, sub ochii umezi ai Marelui Urs de la Răsărit. În Moldova se anulau, deloc întâmplător, curse aeriene și serviciile secrete anihilaseră câteva elemente ce veniseră pregătite să facă tămbălău la Chișinău „în cinstea” momentului istoric de la Bruxelles. Cu o zi înainte, comisarul european pentru extindere, Stefan Füle, avea să facă o declarație acidă la adresa României și Bulgariei, asta de parcă regretele mai contează acum, după ce și cele două țări, cu toate metehnele lor interne, sunt membri cu puteri depline ai UE. „Înainte ca eu să încep să lucrez pentru Comisia Europeană, statele membre aveau la dispoziție doar câteva instrumente de a influența sau chiar a bloca extinderea. Acum au peste 100 de posibilități de a face acest lucru. Noi nu vrem să încetinim procesul de extindere. Dar orice stat membru are acum mai multe posibilități de a monitoriza calitatea bună a nivelului de pregătire a statelor membre”, spunea comisarul european. Interesantă opinie chiar în preajma semnării Acordului de Asociere! Oare ce o fi vrut să insinueze? De fapt, el a făcut declarația, privind cu o oarecare mânie către România și Bulgaria: Admiterea României și Bulgariei în Uniunea Europeană a pus sub semnul întrebării credibilitatea procesului de extindere a Uniunii Europene”. E greu, totuși, să primești o asemenea palmă, chiar dacă există suficiente motive de a o primi, însă dacă domnul Stefan Füle o mai fi comisar european peste ani și ani și ani, oare așa va spune și despre Moldova, Georgia și Ucraina? Vom vedea! Poate că aceste trei state vor fi mai destoinice în a se europeniza decât suntem noi!

A mai fost și supărarea Marii Britanii în legătură cu alegerea succesorului lui Barroso, Regatul spunând că Europa va regreta alegerea și că se mai gândește la posibilitatea de a părăsi Uniunea Europeană.

Peste toate acestea, personal, nu cred nici că Marea Britanie se va supăra chiar așa de rău și va pleca, nu cred nici că distinsul comisar european a vorbit serios, nici că Moldova soră va dezamăgi pe viitor. Comisarul o fi vrut poate să se comporte aidoma antrenorului de la fotbal (pentru că tot suntem în febra Campionatului Mondial) care le spune jucătorilor să nu se bucure prea tare după unul sau două goluri marcate, ci să fie serioși până în ultima secundă a meciului. Da, Moldova, la fel ca și România trebuie să fie două state serioase care să îi demonstreze comisarului că a vorbit prostii.

Ce urmează acum pentru Republica Moldova? Ani grei de muncă în care, pe termen scurt, politicienii trebuie să convingă populația să voteze proeuropean, iar pe termen lung să stârpească corupția, să reformeze justiția, să combată sărăcia și să construiască un stat de drept impecabil! Așadar, post-factum, urmează reformarea din temelii a statului!