EDITORIALUL EVZ: Cheia aroganţelor între Băsescu, Ponta şi Crin
- Horia Tabacu
- 15 decembrie 2011, 23:30
Toată ziua ne criticăm unii pe alţii. Nici instituţia prezidenţială nu lipseşte din această atmosferă incendiară.
Zilnic Preşedintele este comentat de cei doi lideri ai Opoziţiei. Orice declaraţie ar face el, lor nu le place. Dacă nu-i cheamă la Cotroceni este rău, dacă îi cheamă, tot rău. Foarte rar activitatea preşedintelui este comentată de cei doi la modul serios. Ei fac numai atacuri la persoană, de cele mai multe ori rupte, parcă, din piesa "O noapte furtunoasă" de I.L.Caragiale.
În contextul acestor dialoguri, uneori de mahala, şi tot în spiritul lor, mi-am propus o comparaţie între cei trei.
La nişte oameni politici de top primul criteriu de comparaţie sunt voturile. Ei toţi vorbesc, susţin măsuri economico-politice, se luptă pentru iniţiative legislative şi legi, stau în şedinţe şi trag sfori pentru voturi. Aşa se măsoară valoarea lor. Între alegeri fiecare lider are lăudătorii lui. Organe media, plătite de el şi partidul lui îi elogiază în fiecare zi. Se fac diverse campanii. Apar cazuri de corupţie şi de alcov. Este scandal. Balanţa se înclină când de o parte, când de alta. Singurul moment al adevărului este la vot. Este ca atunci când, după ce ai consultat mulţi medici, faci un RMN, de exemplu. Afli ce ai în organism. Sigur, la noi şi alegerile sunt contestate. Cei care au pierdut întotdeauna susţin că au fost furate. Ca la fotbal, arbitrii sunt de vină dacă ai mâncat bătaie. Românii s-au obişnuit cu aceste situaţii şi sunt nevoiţi să ia în seamă rezultatele alegerilor. După părerea mea ar trebui să le şi respecte.
Din acest punct de vedere comparaţia între Băsescu şi cei doi este ridicolă. Ponta a fost ales numai pe liste, iar dacă a candidat şi la uninominale a fost trimis într-un loc sigur, unde PSD este şi va fi la putere. Acolo activitatea lui a stârnit tot felul de comentarii. Acuzele nu s-au finalizat în nici un fel, dar ele denotă faptul că Victor Ponta s-a implicat prin colegi de partid şi prieteni ai lui în tot felul de afaceri bănoase din zonă. Când a fost ales în fruntea partidului s-a suit pe "cadavrul" lui Geoană, pe care tot Băsescu îl terminase. După cum a declarat Sebastian Lăzăroiu, în repetate rânduri, Puterea actuală a pus un umăr serios la alegerea lui Ponta. A convenit şi opţiunea s-a dovedit întemeiată. El a preluat partidul la un procent de peste 30% şi l-a adus unde ştim cu toţii. Vorba lui Ion Iliescu. Pe vremuri candidau şi câştigau singuri. În activitatea profesională, înainte de a intra în politică, Victor Ponta nu s-a remarcat în mod deosebit. Dimpotrivă a fost un procuror nesemnificativ şi un şef al corpului de control, al Primului Ministru foarte obedient.
Crin Antonescu a obţinut 9.159 de voturi la alegerile din 2008. Pe locul I a fost Ionuţ Popescu (PDL) cu 10.702 voturi. Crin a intrat în Parlament după renumărarea voturilor, conform unor aranjamente legale. El nu a reuşit să intre în turul doi, fiind devansat de Mircea Geoană. A fost ales preşedinte PNL după ce Traian Băsescu îl călcase în picioare pe Tăriceanu. Până să intre în politică nu prea ştiam nimic despre Crin Antonescu. Nu este o ruşine să ajungi profesor la ţară, dar nici un mare merit. Destui absolvenţi, cu rezultate deosebite la învăţătură şi activitate ştiinţifică au reuşit să ajungă în oraşe mari, la institute de cercetări sau în alte locuri la care fiecare tânăr visa.
Traian Băsescu a câştigat alegerile pentru Primăria Generală a Capitalei în anul 2000. În 2001 a fost ales preşedinte al PD. I-a dus de la 7% la procente convenabile şi alianţe care i-au asigurat participarea la guvernare. A fost ales de două ori preşedinte al ţării. Până să intre în politică a reuşit să fie, printre altele, unul dintre cei mai importanţi comandanţi de navă, din România, în orice caz cel mai tânăr. Asemenea funcţii se dobândeau greu pe vremurile acelea.
Şi atunci, cine-i mai şmecher, cine are valoare mai mare de politician?