Economia Rusiei este în colaps. Putin și-a pierdut credibilitatea de lider

Economia Rusiei este în colaps. Putin și-a pierdut credibilitatea de liderRusia încearcă să interzică „mișcarea separatistă antirusească". Sursa Foto: Arhiva EVZ

Economia Rusiei este în pragul colapsului. Doi experți americani de la Universitatea Yale au analizat fenomenele cu care se confruntă regimul lui Vladimir Putin. Iar concluziile nu sunt îmbucurătoare, pe termen lung. În ciuda unor aparențe înșelătoare, Rusia se confruntă cu un exod al forței de muncă, dar și cu scurgeri masive de capital în exterior.

Economia Rusiei este în colaps, au concluzionat experții americani Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian de la Universitatea Yale. Aceștia au analizat fenomenele cu care se confruntă regimul de la Moscova. Iar ceea ce a rezultat nu este de natură să-I bucure pe rușii care se așteptau la o revenire după război. Dimpotrivă, au arătat experții, dezastrul se va menține pe termen lung.

Mai multe fenomene care nu apar în datele oficiale transmise de regimul lui Vladimir Putin, au dat de gândit celor doi economiști. Ei vorbesc despre exodul în masă a forței de muncă, respectiv al muncitorilor, al cadrelor universitare, dar și al oligarhilor. Toate acestea vor afecta pe termen lung situația economică a Rusiei. Practic, vor duce la blocarea oricărei creșteri economice pe termen lung.

Reziliența Bursei de la Mosocova și a economiei ruse intră în categoria mirajelor, sunt de părere cei doi. În realitate, maschează adevăratele probleme cu care se confruntă regimul lui Vladimir Putin, spun cercetătorii de la Yale. Aceștia sunt citați de Business Insider.

economia Rusiei

Economia Rusiei este în colaps. Sursa foto; Dreamstime

Economia Rusiei este în colaps

Performanțele Bursei de la Moscova, din acest an, reprezintă o iluzie. Indicele bursier a crescut cu 43% de la începutul anului, dublând cu mult câștigurile sesizate la S&P 500 de la New York. Succesul acțiunilor rusești se datorează parțial faptului că Rusia a înghețat intrările și ieșirile de active străine. Iar acest lucru a făcut ca investitorii să nu-și poată retrage profitul. A fost o mișcare menită să susțină piața bursieră a Rusiei.

Câștigurile sunt, de asemenea, atribuite rublei rusești, Moneda a scăzut recent la cel mai redus nivel față de dolar, de la începutul războiului.

„Câștigurile bursiere reflectă mai puțin crearea de bogăție reală sau investiții străine/încredere în piețele rusești (care este inexistentă) și mai mult efecte ale cursului de schimb”, a spus Tian.

Capitalul și forța de muncă fug din Rusia

În fapt, Rusia suferă pierderi uriașe din cauza lipsei de încredere în economie a investitorilor. Astfel, valoarea investițiilor se va reduce pe măsură ce va trece timpul. Iar trendul se va menține și după ce se va încheia războiul din Ucraina.

„Performanța pieței bursiere din Rusia este foarte înșelătoare, este un Roach Motel de active. (…) Nimeni nu va mai investi în Rusia mult timp. Ucraina, Polonia și națiunile baltice vor fi oportunități de investiții mult mai bune în regiune”, a spus Sonnenfeld.

Pe de altă parte, Rusia se confruntă și cu un exod a forței de muncă, la toate nivelurile. Pleacă din țară, de frica mobilizării, muncitorii calificați, cadrele universitare, dar și oligarhii care dețin resurse financiare. Iar acest lucru va echivala cu blocarea creșterii economiei pe termen lung. Oamenii și banii se refugiază în țări vecine precum Armenia, Georgia și Kârgâzstan.

Experții americani sunt de părere că mare parte dinte acești oameni nu se vor mai întoarce în Rusia nici la finalul războiului. Aceștia și-au pierdut încrederea în Vladimir Putin, ca lider, și preferă exilul.

Ne puteți urmări și pe Google News