Preşedintele american, Donald Trump, a arătat miercuri că Washingtonul a început negocieri pentru reformarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).
El a denunţat din nou tratamentul considerat "inechitabil" rezervat Statelor Unite de instituţie în rezolvarea conflictelor comerciale.
"Am un diferend cu ei (OMC) de destul de mult timp, pentru că ţara noastră nu a fost tratată echitabil [...]. Discutăm despre o structură cu totul nouă pentru a ne pune de acord [...]. Trebuie să facem ceva", a afirmat Donald Trump, alături de directorul general al OMC, Roberto Azevedo.
Această declaraţie a venit când Statele Unite au relansat, la Davos, ofensiva comercială împotriva Europei. Au ameninţat să suprataxeze maşinile europene dacă europenii nu renunţă la proiectele lor de a taxa domeniul digital sau nu semnează cu Washingtonul un acord comercial.
În domeniul securităţii, Donald Trump a anunţat că administraţia lui se pregăteşte să adauge "câteva ţări" la lista controversată de state ai căror cetăţeni au interdicţie de a călători sau sunt supuşi unor importante restricţii la intrarea în Statele Unite.
"Adăugăm câteva ţări (pe această listă). Trebuie să rămânem în siguranţă. Ţara noastră trebuie să fie în siguranţă", a repetat el, precizând că numele acestor ţări vor fi anunţate "foarte curând". "Wall Street Journal" a relatat mai devreme miercuri că administraţia Trump prevede să adauge pe listă şapte state africane şi asiatice, printre care Nigeria.
I-ar fi "plăcut" s-o întâlnească pe Greta
Şeful Casei Albe a dat asigurări că "i-ar fi plăcut foarte mult" s-o întâlnească la Davos pe tânăra militantă pentru climă Greta Thunberg, pe care a criticat-o implicit marţi prin intermediul discursului. "Mi-ar fi plăcut s-o văd, să-i vorbesc", a declarat Donald Trump. Consideră în continuare încălzirea climatică "o farsă"? "Nu, deloc, dar unele aspecte sunt", a răspuns el, fără a face precizări, considerând "nerealiste" cerinţele militanţilor de mediu.
În sfârşit, pe plan intern, preşedintele american a afirmat că "i-ar plăcea" să fie prezent la procesul său de destituire, în prezent la Senatul Statelor Unite, dar a asigurat că avocaţii săi îl descurajează să asiste la proces.
"Mi-ar plăcea foarte mult să mă duc. Mi-ar fi plăcut să mă aşez în primul rând şi să contemplu feţele lor corupte", a declarat Donald Trump, referindu-se la senatorii americani însărcinaţi să-l judece. Totuşi, "cred că (avocaţii mei) ar putea considera acest lucru problematic", a adăugat el.
Articol din Le Temps - traducere RADOR