Economia lumii este în pericol. Avertismentul șefei FMI

Economia lumii este în pericol. Avertismentul șefei FMIEconomie. Sursă foto: Freepik

Economia lumii este în pericol. Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, a avertizat omenirea s-ar putea afunda pe o traiectorie de creştere economică scăzută şi datorii ridicate, ceea ce va lăsa guvernelor mai puţine resurse pentru a îmbunătăţi viața oamenilor.

Economia lumii este în pericol

Rezultatul este o populaţie din ce în ce mai tristă, a spus Georgieva în timpul unei conferinţe de presă în cadrul reuniunilor anuale ale FMI şi Băncii Mondiale de la Washington. Reuniunile sunt umbrite de iminentele alegeri prezidenţiale din SUA din 5 noiembrie, care ridică multă semne de întrebare.

Economie

Economie. Sursă: Arhivă EVZ

Problemele nu sunt doar în SUA, a spus Georgieva, în ciuda faptului că economia globală arată o anumită rezilienţă în faţa ameninţărilor, cum ar fi războaiele, cererea scăzută din China şi efectele întârziate ale politicilor monetare stricte.

„Pentru cea mai mare parte a lumii, o 'aterizare uşoară' este la orizont, dar oamenii nu se simt bine în privinţa perspectivelor economice. Toţi cei pe care îi întreb aici cum este economia lor îmi răspund că este bună. Dar cum este starea de spirit a oamenilor? Răspunsul este că nu prea bună. Familiile sunt încă afectate de preţurile ridicate, iar creşterea globală este anemică", a spus Georgieva, referindu-se la un scenariu în care inflaţia ridicată este controlată fără o recesiune dureroasă sau pierderi mari de locuri de muncă.

economie

Economie Sursa: Dreamstime.com

Creșterea PIB-ului va încetini

FMI a publicat marţi noi previziuni economice care arată că creşterea PIB-ul global va încetini uşor până în 2029, la 3,1%, de la 3,2% anul acesta, cu mult sub media de 3,8% din perioada 2000-2019, pe măsură ce puterea actuală a SUA se va diminua.

În acelaşi timp, Monitorul Fiscal al FMI a arătat că datoria publică globală va depăşi pentru prima dată 100 de trilioane de dolari în acest an şi va continua să crească. Se preconizează că datoria guvernamentală ca procent din PIB, acum la 93%, va ajunge la 100% până în 2030, depăşind vârful atins în timpul pandemiei de COVID.

„Deci, iată concluzia: economia globală este în pericol de a rămâne blocată pe o cale de creştere scăzută şi datorii ridicate", a spus Georgieva. „Asta înseamnă venituri mai mici şi mai puţine locuri de muncă. De asemenea, înseamnă venituri guvernamentale mai mici, deci mai puţine resurse pentru familii şi pentru a lupta împotriva provocărilor pe termen lung, cum ar fi schimbările climatice. Acestea sunt vremuri anxioase, având în vedere aceste probleme.”

Încă sunt multe provocări

Şefii finanţelor din cadrul G20 au observat perspective bune pentru o aterizare uşoară a economiei globale, chiar dacă încă sunt probleme mari.

”Observăm perspective bune pentru o aterizare uşoară a economiei globale, deşi rămân multiple provocări", au spus miniştrii Finanţelor şi guvernatorii băncilor centrale din G20, într-o declaraţie comună emisă după o reuniune desfăşurată în paralel cu întâlnirile de la Washington.

Ne puteți urmări și pe Google News