Economia Coreeei de Nord ar putea fi salvată de vânzarea de armament către Rusia

Sursa foto: Alexander Khitrov | Dreamstime.com

Vânătoarea Rusiei de arme pe care să le lanseze asupra Ucrainei ar putea reprezenta un colac de salvare pentru Coreea de Nord. Chiar și o tranzacție de arme relativ modestă ar contribui la creșterea economiei țării, care este lipsită de bani și stagnantă. Artileria este un armament pe care acest statul sărac îl are din abundență.

SUA au făcut noi acuzații luna aceasta, potrivit cărora Kim Jong Un furnizează arme și muniții pentru a ajuta războiul lui Putin, inclusiv prin trimiterea de obuze și rachete. În timp ce administrația Biden a declarat că armele nu vor schimba prea mult câmpul de luptă, vânzările ar deschide un nou flux de venituri pentru o țară izolată de o mare parte din comerțul mondial.

În timp ce Coreea de Nord a negat acuzațiile SUA privind transferurile de arme, orice astfel de afacere ar fi binevenită pentru Kim. Închiderea granițelor de către acesta în timpul pandemiei a împins economia deja anemică a Coreei de Nord într-una dintre cele mai mari contracții din ultimele decenii.

Economia Coreei de Nord nu a reușit să crească în 2021 și s-a confruntat cu perspective incerte anul trecut, potrivit Băncii Coreei din Seul, una dintre puținele entități care realizează evaluări periodice ale perspectivelor țării vecine. Între timp, incursiunile aparent profitabile ale lui Kim în furtul de criptomonede s-ar putea să se confrunte acum cu o presiune după prăbușirea bursei de active digitale FTX.

Rusia vrea să cumpere milioane de rachete și proiectile de artilerie

Un lucru pe care Kim îl are din abundență este armamentul, în special artileria brută din secolul XX care cunoaște o oarecare renaștere pe frontul din Ucraina. Coreea de Nord deține depozite de muniții incalculabile pentru a alimenta ceea ce Institutul Internațional de Studii Strategice estimează a fi un arsenal de peste 21.600 de piese de artilerie, o forță care a ținut timp de decenii Seulul sub amenințarea unei devastări asemănătoare celei de la Mariupol.

"Coreea de Nord ar apuca cu amândouă mâinile o asemenea oportunitate de a scăpa de stocurile învechite de muniții moștenite, la o marjă de profit semnificativă", a declarat expertul în armament Joost Oliemans pentru Bloomberg. Regimul a produs o "miriadă" de modele mai vechi de artilerie tractată, care sunt compatibile cu unele sisteme rusești, a declarat Oliemans, care este coautor al cărții Forțele armate ale Coreei de Nord.

SUA nu au oferit detalii privind cantitatea de arme pe care consideră că Coreea de Nord a trimis-o Rusiei. Dar administrația Biden a declarat, atunci când a făcut primele acuzații în septembrie, că Kremlinul dorea să cumpere milioane de rachete și proiectile de artilerie.

Grupul Wagner, primul client pentru nord-coreeni

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat în urmă cu aproximativ o săptămână, în cadrul unei conferințe de presă, că există dovezi că Grupul Wagner, o organizație paramilitară puternic implicată în efortul de a cuceri orașul Bakhmut din estul Ucrainei, primea livrări de echipamente nord-coreene și echipamente. El a afișat două fotografii care pretindeau că arată vagoane rusești care călătoresc spre Coreea de Nord.

"În mod evident, condamnăm acțiunile Coreei de Nord și îndemnăm Coreea de Nord să înceteze imediat aceste livrări către Wagner", a declarat Kirby, subliniind beneficiile pe care regimul lui Kim le obține în urma acestor transferuri. "Haideți să vedem adevarat imagine. Aceasta nu este o economie înfloritoare", a spus el.

Dintre articole militare nord-coreene aflate probabil pe lista de dorințe a lui Putin ar fi proiectile de artilerie de 122 de milimetri și 152 de mm, precum și rachete de 122 de mm, a declarat Oliemens. Prețul rachetelor de 122 mm era de aproximativ 6.000 de dolari în urmă cu câțiva ani, a spus el, adăugând că este dificil să se obțină prețuri pentru articolele pe care Coreea de Nord le-ar putea trimite.

Tranzacție de sute de milioane de dolari

O tranzacție majoră ar putea valora sute de milioane de dolari, a spus Oliemens, adăugând că "ar fi logic ca Rusia să achiziționeze mai întâi loturi mai mici" și să le evalueze calitatea și eficiența înainte de a se angaja într-o achiziție mai mare. Nu ar fi nevoie de mult - plăți în valoare totală de mai puțin de 320 de milioane de dolari - pentru a adăuga 1% la produsul intern brut al Coreei de Nord.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a refuzat să comenteze cu privire la orice potențial impuls economic pe care Coreea de Nord îl vede din vânzările de muniție către Rusia, dar a declarat că SUA rămân îngrijorate că Pyongyang va livra mai multe echipamente militare Grupului Wagner.

Orice vânzare de arme ar marca o inversare a rolurilor între vecini, deoarece Coreea de Nord s-a bazat timp de decenii pe armele fostului său binefăcător, Uniunea Sovietică. Pyongyangului i s-a interzis vânzarea de arme de peste 15 ani, în temeiul unor rezoluții ONU pe care Rusia a contribuit la impunerea lor, deși țara încă mai vinde arme unor țări precum Iran, Siria și Uganda, potrivit Agenției americane de informații pentru apărare.