Analiștii economici susțin că situația în care se află economia chineză, în prag de implozie, din cauza deflației, va genera furtuna perfectă pe plan mondial, capabilă să genereze o criză de mari proporții.
În iulie, prețurile de consum au fost cu 0,3% mai mici decât în aceeași lună a anului trecut, dar scăderea negativă se datorează în principal faptului că nu s-a mai repetat creșterea prețurilor cu 25%, la carnea de porc, de anul trecut.
De fapt, „inflația de bază”, care exclude prețurile volatile, cum ar fi alimentele și energia, a crescut de la 0,4 la 0,8%. În general, prețurile mărfurilor au fost cu aproximativ 0,5% mai mari decât anul trecut, iar serviciile au fost cu 1,7% mai mari.
Prețurile la poarta fabricii au fost mult mai slabe, scăzând de multe luni. Acestea reflectă în principal comportamentul prețurilor mărfurilor.
Cea mai largă măsură a inflației, care este disponibilă numai în fiecare trimestru, este „deflatorul PIB”. Acest criteriu a fost negativ doar de cinci ori: timp de aproape doi ani în 1998-99, și pentru perioade scurte în 2009, 2015 și 2020, și din nou în trimestrul aprilie-iunie din 2023, când a fost cu 1,5% mai mic decât acum un an.
Analiștii economici sunt îngrijorați
În prezent, toate analizele economice realizate arată că economia Chinei nu o duce prea bine. A crescut într-un ritm slab în al doilea trimestru al anului 2023, cu mult sub prognoză.
Dar este urgent ca Partidul Comunist Chinez (PCC) să caute problemele și să le corecteze, înainte ca deflația să devină mai profund înrădăcinată.
Pandemia și politicile zero-Covid ale PCC, care au fost abandonate la sfârșitul anului trecut, au slăbit fără îndoială economia acesteia, punând un stres suplimentar pe piața imobiliară, pe gospodării și pe firmele private.
Bursele se așteaptă la furtuna perfectă
Criza cu care se confruntă economia chineză se reflectă și la marile burse asiatice. Astfel, principalul indice al bursei de la Hong Kong a scăzut vineri cu cu 2,1% şi cu aproape 21% faţă de maximele sale din ianuarie.
Indicele paneuropean Stoxx 600 a urmat exemplul celorlalte burse, fiind în scădere cu 1% vineri şi cu peste 3% pe ansamblul săptămânii, în timp ce indicii bursieri din SUA au avut la rândul lor o evoluţie negativă.
”Fie că este vorba de criza de pe piaţa imobiliară din China, de creşterea randamentului obligaţiunilor din SUA din cauza temerilor că dobânzile vor rămâne mai ridicate pentru mai mult timp sau de scăderea mare a vânzărilor cu amănuntul din Regatul Unit, lucrurile încep să arate puţin urâte acolo”, a spus directorul AJ Bell Investment, Russ Mold, a spus prin e-mail.