ECOMONDO 2024: Italia, în fruntea tranziției ecologice și a economiei verzi globale

Întreprinderile italiene conduc în inovație, tehnologii și competențe ecologice. Ecomondo, programat să aibă loc la Rimini Exhibition Centre în perioada 5 - 8 noiembrie 2024, se reafirmă ca principalul centru internațional pentru tranziția către economia circulară. Peste 1 600 de mărci internaționale și actori din industrie din peste 100 de țări se vor reuni cu scopul de a promova tehnologii și competențe de ultimă oră axate pe avansarea economiei verzi.

Cu o rată globală de reciclare de 72%, mult peste media europeană de 58%, și o rată de utilizare a materialelor circulare de 18,7%, comparativ cu media UE de 11,5%, Italia își reafirmă poziția de lider în economia circulară. Aceste cifre reflectă angajamentul companiilor italiene, care, prin inovație și adaptabilitate, continuă să joace un rol-cheie în economia ecologică globală, sporind competitivitatea țării pe piețele internaționale.

Ecomondo rămâne o platformă fundamentală pentru aceste companii, oferind un punct de întâlnire pentru discutarea și prezentarea tehnologiilor, serviciilor și soluțiilor industriale de ultimă oră din sectoarele economiei verzi și circulare.

În cadrul conferinței de presă care a avut loc la Camera Deputaților din Roma, a fost prezentată oficial cea de-a 27-a ediție a Ecomondo, organizată de Italian Exhibition Group (IEG). Evenimentul, care va avea loc la Rimini Expo Centre între 5 și 8 noiembrie 2024, continuă să fie un centru strategic și un punct de referință internațional pentru promovarea modelelor de dezvoltare durabilă. Acesta se aliniază la elementele-cheie ale strategiilor de dezvoltare ale Uniunii Europene care vizează combaterea schimbărilor climatice și a crizei resurselor.

„Ecomondo”, a remarcat ministrul mediului și securității energetice, Gilberto Pichetto Fratin, „reprezintă o bogăție de cunoștințe, de la start-up-uri și inovare la cele mai bune practici, toate acestea contribuind la saltul național de calitate. Avem modele de succes, cum ar fi reciclarea, alături de expertiza și inteligența necesare pentru a atinge obiectivele de decarbonizare. Ecomondo”, a concluzionatPichetto Fratin, «este un eveniment obligatoriu pentru toți cei care cred cu adevărat într-o tranziție echitabilă și durabilă».

Internaționalitatea și inovarea vor fi în centrul evenimentului, cu delegații din peste 100 de țări, 73 de asociații industriale și participarea la proiectul Africa Green Growth. Această inițiativă, în colaborare cu Planul Mattei al Președinției Consiliului de Miniștri, Ministerul Mediului și Securității Energetice (MASE) și Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale (MAECI), își propune să promoveze durabilitatea și dezvoltarea socio-economică în Africa. Până în prezent, și-au confirmat deja prezența 108 delegați din țări africane cheie precum Maroc, Tunisia, Egipt, Etiopia, Kenya și Coasta de Fildeș.

Printre punctele-cheie ale evenimentului se numără Statele Generale ale Economiei Verzi, organizate de Fundația pentru Dezvoltare Durabilă și promovate de Consiliul Național al Economiei Verzi, în colaborare cu Ministerul Mediului și Securității Energetice (MASE) și Comisia Europeană.

Corrado Peraboni, CEO al IEG, a declarat: "Ecomondo este un eveniment internațional de neratat pentru companiile europene care doresc să se afirme pe piețele globale ale economiei verzi. Extinderea evenimentului, cu adăugarea a două noi pavilioane, subliniază importanța din ce în ce mai mare a acestei platforme, care continuă să atragă excelența din întreaga lume, prezentând și îmbunătățind industria și exporturile italiene la scară internațională”.

Peste 1 600 de expozanți vor prezenta soluții pentru atenuarea schimbărilor climatice, recuperarea deșeurilor, regenerarea solului și a ecosistemelor, utilizarea deșeurilor ca materii prime secundare, bioenergie, economia albastră și gestionarea durabilă a resurselor de apă. Expoziția va prezenta, de asemenea, sisteme de monitorizare a mediului bazate pe inteligență artificială, Big Data și observarea prin satelit, permițând urmărirea în timp real a stării de sănătate a planetei și prezicerea evenimentelor meteorologice extreme.

Districtul inovării va fi forța motrice a inovării, cu peste 150 de întreprinderi nou-înființate care au depus cereri de prezentare în zona Start-Up & Scale-Up a Ecomondo (o creștere de 21% față de 2023), inclusiv 20 de întreprinderi internaționale. Cele mai inovatoare trei start-up-uri vor primi Premiul Lorenzo Cagnoni pentru inovare ecologică. De asemenea, se va pune un accent puternic pe locurile de muncă și competențele ecologice, cu excursii tematice pentru studenți și profesioniști din industrie, împreună cu sesiuni de orientare profesională pentru absolvenți, oferind o platformă pentru a conecta persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorii din sectorul economiei ecologice.

Alessandra Astolfi, director al diviziei ecologice și tehnologice la IEG, a comentat: "Cu sprijin european, Italia se afirmă ca lider în adoptarea tehnologiilor verzi și a modelelor industriale ale economiei circulare, capabile să conducă tranziția către un viitor durabil. Ecomondo reprezintă un punct de întâlnire pentru întreprinderi, instituții, administrații publice și tinere talente, oferind o perspectivă pe termen lung asupra tendințelor globale din industria viitorului. Tema locurilor de muncă ecologice va fi centrală, oferind o explorare a celor mai bune practici susținută de întâlniri dedicate organizate în colaborare cu Unioncamere”.

 

În timpul evenimentului, un program bogat de conferințe, coordonat de cei 80 de membri ai Comitetului tehnico-științific (STC), va reuni personalități din politică, cercetare și industrie. Fabio Fava, președinte al STC, a declarat: „ Adevărata valoare adăugată a Ecomondo este interacțiunea strânsă dintre expoziție și programul conferinței. Această sinergie favorizează dialogul între politicile și întreprinderile europene, stimulând competitivitatea și dezvoltarea de soluții inovatoare pentru tranziția ecologică. Cu sprijinul experților internaționali și al instituțiilor precum Comisia Europeană, comitetul nostru continuă să promoveze inovarea în sectoarele industriale ale economiei ecologice, confirmând Ecomondo ca punct de referință pentru inovare, informare și educație atât pentru actorii naționali, cât și pentru cei internaționali”.

Edo Ronchi, președintele Fundației pentru Dezvoltare Durabilă, a subliniat: "În noua legislatură europeană, Green Deal va trebui să abordeze provocările inevitabile deja puse în mișcare de un set substanțial de regulamente UE, în special cele privind decarbonizarea și circularitatea. Așteptăm orientări mai specifice privind conținutul și dezvoltarea „Clean Industrial Deal” pentru a asigura o mai mare implicare a întreprinderilor. Sperăm că tranziția va fi, de asemenea, sprijinită de noi finanțări europene substanțiale, puse la dispoziție prin intermediul instrumentelor europene comune de datorie”.