Eclipsa de soare, imagini Live. NASA transmite un live stream pe YouTube

Eclipsa de soare, imagini Live. NASA transmite un live stream pe YouTubeSursa foto Dreamstime

Eclipsa parțială de soare are loc pe 10 iunie și va fi vizibilă în România doar în nordul și vestul României. Fenomenul va fi transmis online pe mai multe platforme și poate fi urmărită și pe site-ul Evz.ro..

O eclipsa parțială de soare, eveniment astronomic rar, va fi vizibil joi în jumătatea de nord a României. Eclipsă inelară se va produce la orele prânzului, iar Luna va umbri Pământul.

Eclipsele parţiale de soare se produc de cel puţin de două ori pe an, dar sunt vizibile numai în anumite zone ale pământului, în funcţie de poziţia Lunii la acel moment.

Eclipsa va fi vizibilă în Transilvania, în Banat precum şi în mare parte din Moldova, începând cu ora 13.17. Locuitorii din Satu Mare vor fi primii care vor vedea cum Luna mușcă puţin din discul solar, momentul maxim fiind la ora 13:56.

Eclipsa parțială de soare se va încheia definitiv la ora 14 şi 40 de minute în Botoşani, iar până atunci umbra lunii va traversa jumătatea de nord a ţării, de la Vest la Est. Eclipsa va fi vizibilă şi în America de nord, Europa şi Asia.

În ceea ce privește timpul de desfășurare a eclipsei, prima desfășurare a fenomenului are loc la ora 8:12:20 UTC (11:12:20 ora Bucureștiului), iar prima zonă care vede eclipsa completă are parte de apariție la 09:49:50 (12:49:50 ora României).

Maximul eclipsei are loc la 10:41:54 (13:41:54 ora locală), iar ultima desfășurare a fenomenului astral are loc la 13:11:19 (16:11:19 ora Bucureștiului).

Specialiștii atrag atenţia că nu este bine să priviţi direct spre Soare, sau prin filtre improvizate.

NASA transmite un live stream pe YouTube

Pentru cei care care nu au posibilitatea să privescă în direct, NASA va transmite un live stream pe YouTube, dacă condițiile meteo vor permite.

 

„Pe 10 iunie se produce o eclipsă de Soare care se va vedea ca parţială din jumătatea de nord a ţării noastre. Eclipsa începe cel mai devreme la ora 13,17, în nord-vest, şi va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui. Dacă doriţi să o priviţi, va trebui să folosiţi un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop, eclipsa se poate observa prin proiecţie, fără a privi Soarele. Nu priviţi direct Soarele, pentru că puteţi orbi”, se arată într-o postare pe contul de Facebook a Observatorului astronomic.

Ne puteți urmări și pe Google News