Echinocțiul de primăvară și eclipsa de soare care se vede cel mai bine de la Satu Mare

Echinocțiul de primăvară și eclipsa de soare care se vede cel mai bine de la Satu Mare

Astăzi este prima zi a primăverii astronomice, căci azi are loc echinocţiul, când durata zilei este egală cu cea anopții. Totodată, prima zi a primăverii 2015 coincide cu eclipsa parţială de Soare, vizibilă şi în România.

20 martie 2015 este considerată prima zi a primăverii astronomice, denumită și echinocţiu, acel moment al anului când ziua şi noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mişcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc. Echinocţiul are loc de două ori pe an. Prima oară este atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocţiul de primăvară în emisfera nordică şi echinocţiul de toamnă în cea sudică. Al doilea echinocţiu al anului este momentul când soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocţiul de primăvară în emisfera sudică şi echinocţiul de toamnă în emisfera nordică.

Eclipsa se vede mai bine de la Satu Mare

Tot astăzi, are loc şi o eclipsă de Soare vizibilă inclusiv în România. Eclipsa parţială de Soare va dura ceva peste două minute. Cea mai lungă eclipsă din secolul al XXI-lea a avut loc în 2009. Potrivit lui Adrian Şonka de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“ din Bucureşti, eclipsa va putea fi vizibilă în proporţie de 40-55% pe teritoriul României. Eclipsa va începe la ora 10.45 şi are maximul în jurul orei 11.55. Fenomenul se va termina la ora 13.05. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul de unde observăm. În Sudul ţării, acoperirea va fi mai mică, în timp ce la Satu Mare procentul de acoperire a Soarelui va fi mai mare.

Ne puteți urmări și pe Google News