Evenimentul Zilei > Politica > Ecaterina Andronescu, în CExN: „Partidul a picat în sondaje până la 30 și ceva la sută!”
Ecaterina Andronescu, în CExN: „Partidul a picat în sondaje până la 30 și ceva la sută!”

Ecaterina Andronescu, în CExN: „Partidul a picat în sondaje până la 30 și ceva la sută!”

Vicepreședintele PSD Ecaterina Andronescu a semnalat, luni, într-o discuție privată din principalul partid de guvernământ, că socialdemocrații ar fi pierdut peste 500.000 de votanți într-un an de zile

Andronescu a atras atenția cu privire la sondajele de opinie în ședința Comitetului Executiv Național al PSD din 5 martie, în prezența liderilor organizațiilor județene ale partidului.

PSD a câștigat alegerile parlamentare din 2016 cu un scor de peste 45%. O eventuală scădere a partidului în intenția de vot sub pragul de 40% ar însemna că socialdemocrații au pierdut o jumătate de milion de votanți.

Certuri

„Doamna Andronescu a făcut trimitere la faptul că PSD ar fi căzut în sondaje, că am ajuns la 30 și ceva la sută. A spus că toate certurile interne ne-au adus, printre altele, o scădere în sondaje. A zis și dl Dragnea, dacă îmi amintesc bine, ceva de genul că este explicabil și pentru că în campania pentru alegerile parlamentare partidul a avut un mesaj unitar, acum au apărut foarte multe exprimări diferite.

Dar nu s-a făcut o analiză pe tema asta, nu a fost discuție largă, nu s-a prezentat un sondaj de opinie realizat de partid”, a relatat ieri, pentru EVZ, liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, participant la ședință. Surse social-democrate au explicat EVZ că Andronescu reproșează conducerii partidului crizele politice generate de schimbarea propriilor Guverne Sorin Grindeanu și Mihai Tudose.

Relaxare

Președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat pentru EVZ că partidul nu ar trebui să facă o „tragedie” din scorul dat de sondaje.

„Pe parcursul unei guvernări, linia acceptabilității unui partid sau a unei coaliții de guvernare nu este liniară, că dacă s-ar menține la 50+1 nu ar mai avea rost alegerile și opoziția ar trebui să-și găsească alt serviciu. Linia din sondaje e foarte fluidă. Abordările mecaniciste care ies din sondaje sunt niște prostii. Nu se poate măsura decât, eventual, popularitatea. Doamna Ecaterina Andronescu are un statut bine definit în PSD, opiniile domniei sale sunt ascultate cu atenție în partid, dar să nu dăm în tragedie”, a zis Buzatu.

Vânătoare

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a apreciat ieri, pentru EVZ, că „este foarte posibil” ca electoratul să sancționeze partidul dacă social-democrații nu vor avea „o poziție tranșantă față de statul mafiot, abuzurile din justiției, protocoalele ilegale, dosarele prefabricate”. „A avut dreptate dna Andronescu când zicea în CExN că suntem vânați în continuare, suntem vânați de sus până jos, că e și un grafic în sensul ăsta”, a povestit acesta.

Galop de sănătate pentru liberali

PSD s-a prăbușit la 34% în intenția de vot, în timp ce PNL este cotat cu 34% din preferințele alegătorilor, potrivit unui sondaj realizat de compania de cercetare SOCIOPOL în perioada 27 februarie – 5 martie. Cifrele indică o scădere în sondaje de peste 10 procente a principalului partid de guvernământ, care a obținut 45% din voturi în alegerile parlamentare din 2016. Potrivit sondajului, USR este cotat cu 12%, ALDE – 5%, UDMR – 5%, iar PMP – 3%.

Lideri

Potrivit cercetării, liderul PSD Liviu Dragnea are o cotă de încredere de 9%, la fel ca liderul PNL, Ludovic Orban, cei doi fiind în coada clasamentului. Raed Arafat conduce topul încrederii în personalitățile publice cu 62%, urmat de Klaus Iohannis – 29%, Gabriela Firea – 28%, Laura Codruța Kovesi – 25% și Mugur Isărescu – 20%. Dacian Cioloș are 18% încredere, Călin Popescu Tăriceanu – 16%, Viorica Dăncilă – 15%, Lia Olguța Vasilescu – 14%, Traian Băsescu – 11%, Victor Ponta – 10%.

Sondajul a fost realizat telefonic, pe un eșantion de 1.000 de persoane, marja de eroare fiind de +/- 3,2%.